Pátek, 26. dubna 2024

Geologové se znovu zajímají o ložiska uranu

Geologové se znovu zajímají o ložiska uranu
Růst cen suroviny pro jaderné elektrárny na světových trzích lze očekávat i v dalších letech

Po patnácti letech nezájmu o podzemní ložiska uranové rudy na území České republiky, se geologové chtějí znovu vrátit k jejich průzkumu.

Společnost Timex Zdice už požádala ministerstvo životního prostředí (MŽP) o povolení výzkumných prací v pěti lokalitách.
Tři z nich - Jamné, Horní Věžnice a Tasov - se nacházejí na východ od Jihlavy, čtvrtá - Dlažov -na Plzeňsku a pátá poblíž jihočeské Blatné. Důvod nového zájmu o uran, klíčovou surovinu pro jaderné elektrárny, je jednoduchý: Prudký růst jeho ceny na světových trzích.
Zatímco energetičtí odborníci považují sledování zásob uranu za rozumné, ekologové to odmítají. Na rostoucí cenu uranu přitom už zareagovala i vláda, když prodloužila těžbu uranu v Dolní Rožínce u Žďáru nad Sázavou a současně provoz navazující chemické úpravny rud v Rožné do roku 2008.
"Jakmile se zvedne poptávka po uranu, zvedne se i jeho prospekce těžba. Čína plánuje výstavbu dvaceti nových reaktorů, USA 13 a Indie dalších 10. Pokud k tomu v avizovaném horizontu patnácti let dojde, je zájem geologů naprosto logický," reagovala na dotaz Práva předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová.
To, že k zájmu soukromých firem o průzkumy uranových ložisek vede právě očekávaný vývoj v oblasti jaderné energetiky, potvrdila i jednatelka Timexu Olga Bubníková.

10 let do těžby

"Lhůta mezi zahájením průzkumů k zahájení případné těžby je střízlivě odhadována na deset let. Uran je jako surovina pro budoucnost velmi perpektivní a my z tohoto důvodu chceme být v předstihu," řekla Právu Bubníková a připomněla, že uran jako surovina z kategorie vyhrazených je ze zákona vždy majetkem státu.
Přesto je firma připravena úvodní fáze průzkumů financovat z vlastních zdrojů. Na další má údajně v záloze silnější investory.
Dotčená lokalita na Blatensku se týká obcí Mečichov, Hlupín, Bratronice, a Doubravice, pod kterou patří Nahošín. Jejich zástupci ale názorově jednotní nejsou. Bratronice a Hlupín řekly jednoznačně, že žádné průzkumy na území obcí nechtějí, Mečichov a Doubravice souhlasí.
"S průzkumem bychom souhlasili už proto, že bychom měli přesně a bezplatně zmapován výskyt radonu kvůli budoucí bytové výstavbě," konstatoval starosta Mečichova Milan Klečka (KSČM).

Ekologové jsou proti

Záměry Timexu se ale nelíbí ekologům. "Ministerstvo průmyslu zatajuje, že v ceně uranu nejsou zahrnuty náklady na sanaci po těžbě a jeho zpracování a rekultivaci krajiny. Ty jsou již v celé republice vyčísleny na 57,6 miliardy korun do roku 2040. Zaplatit je bude muset daňový poplatník, protože v ceně uranového koncentrátu, který nyní téměř výhradně odebírá ČEZ, zahrnuty nejsou. Programy na útlum uranového hornictví dosud od roku 1989 do roku 2004 vyčerpaly z veřejných prostředků 18,8 miliardy korun. Průzkumy jsou přitom motivovány další těžbou," míní Edvard Sequens ze Sdružení Calla.
Klíčový bude proto postoj MŽP. Jeho českobudějovický odbor už v případě blatenské lokality vydal zamítavé stanovisko.
"Vláda deklarovala zájem těžbu uranu utlumovat. V této souvislosti pokládáme povolení průzkumů za nežádoucí konstatoval ředitel českobudějovického odboru MŽP Václav Osovský. Timex proti jeho verdiktu podal rozklad, takže jeho žádost půjde na stůl ministra Libora Ambrozka (KDU - ČSL).

Ministerstvo ještě nerozhodlo

Ministerstvo životního prostředí dosud podle mluvčí Karolíny Šůlové o povoleních průzkumů nerozhodlo. Zatím bude jednat o lokalitě Mečichov, která je v působnosti odboru výkonu státní správy ministerstva v Českých Budějovicích.
"Firma se proti jejich negativnímu stanovisku odvolala a v takových případech pak o věci jedná expertní komise ministerstva. Ta vydá rozklad, doporučení ministrovi, který pak rozhodne," řekla Právu mluvčí. V případě Mečichova by verdikt měl padnout v prosinci. Co se týká dalších míst, podle informací ministerstva v lokalitě Novotníky, která je v působnosti územní pobočky MŽP v Plzni, společnost, která o průzkum žádala, řízení zastavila. A to pro silný odpor místní veřejnosti.
V lokalitách Dlažov v působnosti územní pobočky MŽP v Plzni, a v Jamné, Horních Věžnicích a Tasově, jež jsou v působnosti územní pobočky MŽP Brno, stále ještě probíhá územní řízení.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů