Pátek, 29. března 2024

Labská vodní cesta

Labská vodní cesta

 V Týnci nad Labem byla v polovině října zahájena již třetí stavba projektu protipovodňové ochrany plavidel. Projekt se skládá celkem ze čtyř staveb a je spolufinancován z Evropského regionálního rozvojového fondu.
V Týnci nad Labem by měly vzniknout tři vysokovodní vyvazovací prvky, takzvané dalby, které budou sloužit při povodních k bezpečnému vyvázání plavidel. Dalby budou využívány i pro běžné stání plavidel. Krajní dalby spojí s břehem třináctimetrová lávka, která umožní přístup na uvázaná plavidla i při vysokých vodních stavech.
Celkové náklady stavby mírně přesáhnou čtyři miliony Kč (bez DPH). Investice bude ze 60 procent uhrazena z Evropského regionálního rozvojového fondu, zbylou část zaplatí stát z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury.
Průběh stavby by neměl mít žádný negativní vliv na životní prostředí, nebude zdrojem emisí, odpadních látek ani hluku. V prostoru stavby se nenacházejí žádná zvláště chráněná území, území Natura 2000, evropsky významné lokality nebo ptačí oblasti. Vytěženo bude minimum materiálu, především navážky, písčité hlíny až hlinitého písku.
Zhotovitelem stavby byla na základě výběrového řízení vybrána pražská společnost Zakládání staveb, a. s. Investorem je Ředitelství vodních cest České republiky. Tato část projektu by měla být dokončena ještě do konce letošního roku.

http://www.dnoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů