Pátek, 26. dubna 2024

Staré spotřebiče bude sbírat pět firem

Staré spotřebiče bude sbírat pět firem
 Za kolektivní likvidaci elektroodpadu bude v ČR odpovědná pětice firem sdružujících výrobce a dovozce elektrospotřebičů. Vstoupit do některého z pěti sdružení se rozhodla do včerejška více než tisícovka domácích producentů či dovozců. V Česku se prodají měsíčně elektrospotřebiče zhruba za tři miliardy korun. Z až devadesáti procent přitom nahradí vysloužilé přístroje, které je potřeba zlikvidovat. Náklady jdou od srpna nově na vrub dodavatelů, dosud byli za vysloužilé spotřebiče odpovědni spotřebitelé nebo obce. Do cen nových výrobků se tak pozvolna začínají promítat náklady na likvidaci vysloužilých přístrojů.

Díky povinným odvodům z prodeje nových výrobků je i možným zdrojem nového podnikání. Likvidaci  odpadu  dosud nesly finančně především obce, kterým i nadále zůstane povinnost likvidace netříděného  odpadu  .

Ani  odpady  ale nemusí být pouhou nákladovou přítěží. Např. sdružení Retela, které založila Českomoravská elektrotechnická asociace ve spolupráci s komoditní burzou Kladno, hodlá nejen plnit  ekologické  zadání nařízené Bruselem, ale na likvidaci elektrošrotu také vydělávat

"Electrowin považuje své podnikání spíše za nutný servis pro zhruba dvě stovky výrobců, kteří tvoří členy tohoto sdružení. To, zda půjde o ziskovou službu, záleží podle jeho představitelů hlavně na konečných zpracovatelích druhotných surovin," míní Holakovský.

Asi největším zástupcem podnikatelů v kolektivním systému likvidace elektrospotřebičů je sdružení Rema, jehož téměř 340 členů představuje asi sedmdesát procent českého trhu s elektronikou. K dalším významným sdružením patří např. Asekol, založené společnostmi jako jsou např. výrobci televizí značek JVC, LG, Panasonic, Philips, Samsung, Sony nebo Thomson aj.

"Firmy, které se nepřihlásily do některého z kolektivních systémů, se musí u státu evidovat individuálně. K tomu mají čas do konce roku, pak jim ale hrozí pokuta od jednoho až do deseti milionů korun," upozorňuje Markéta Grünová z  Ministerstva   životního   prostředí  ČR.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů