Pátek, 26. dubna 2024

Ekologická daň z uhlí je podle starostů nesmyslná

Ekologická daň z uhlí je podle starostů nesmyslná

Severní Čechy - Počátkem roku začne další vlna zdražování energií. Ještě více podraží i topení plynem, a proto stále více lidí přechází na uhlí. Podle ministerstva životního prostředí by po zavedení ekologické daně uhlí mohlo být dražší než zemní plyn. Podle komunálních politiků to není řešení.

"Ministerstvo životního prostředí chce v zemi připravit ekologickou daňovou reformu kvůli dalšímu snížení emisí. Cílem by ale nemělo být zdaňování, tedy jakési trestání, ale spíše pobídka k čistším formám získávání energie. Je třeba subvencovat vytápění ekologicky vhodnými kotli i tam, kde nemají plyn, nebo kde lidé na zemní plyn kvůli jeho ceně nemají dostatek prostředků, " uvedl Jaroslav Hanzlíček ze Sdružení obcí Libereckého kraje.

Stejného názoru je i Pavel Tošovský, výkonný ředitel Severočeského sdružení obcí z Ústí nad Labem. "Něco za trest zdanit je signálem bezmocnosti. Podpořit alternativní formy vytápění znamená naopak pomoci lidem s investicemi. Pokud rodina topí uhlím, protože je pro ni plyn drahý, znamená to, že zdražení uhlí by neřešilo problém, ale uzavíralo by sociální past," uvedl Tošovský.

Milan Kořínek, starosta Šluknova, v ekologické dani vidí spíše úkol pro velkou ekonomiku, ne pro koncového spotřebitele. Pokud systém zelených daní má motivovat k úsporám energií a snižování emisí skleníkových plynů, je to úkol především pro velkou ekonomiku. "Koncový spotřebitel, pokud se mu zdraží uhlí, bude topit vším, co bude po ruce, včetně komunálního

odpadu. Zdanit uhlí je nesmysl, podpořit dotačně ekologicky vhodné kotle pro rodinné domy na dosud laciné uhlí je naopak rozumné, bavíme-li se o problému uhlí. Takové opatření bych podpořil," uvedl Kořínek. Místostarosta Chomutova Rudolf Kozák má stejný názor jako Kořínek. Ekologická daň by spíše poškodila životní prostředí. Nebezpečí vytápění komunálním odpadem vidí jako jeden z prvních negativních dopadů. Též vidí nejjednodušší podporu vytápění dosud lacinějším kvalitním uhlím v ekologicky vhodných kotlích. "Ministr životního prostředí by měl spíše podpořit všechny možné formy čistšího vytápění, které existují. Počítá s tím i energetická politika státu. Ekologická daň není žádnou pobídkou," zdůraznil Kozák.

Ministerstvo životního prostředí už koncepci zelených daní sice připravilo, nesouhlasí s ní ale kromě komunálních politiků i ministerstvo průmyslu a obchodu.

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů