Pátek, 26. dubna 2024

USA kašlou na ekologii - rozbily konferenci OSN

USA kašlou na ekologii - rozbily konferenci OSN

MONTREAL - USA rozbily ekologickou konferenci USA.

A tak žádný zásadní pokrok v boji proti globálnímu oteplování svět nezažije.

Takový je výsledek ekologické konference OSN, která po dvanáctidenních jednáních včera skončila v kanadském Montrealu. Je to hlavně kvůli zavilé neochotě Spojených států připojit se k jakékoli mezinárodní dohodě o snižování emisí skleníkových plynů. Příprava takové dohody, která by nahradila Kjótský protokol po jeho vypršení v roce 2012, byla přitom hlavním cílem montrealské konference.

Kanadské předsednictví ve snaze dosáhnout na poslední chvíli alespoň nějakého kompromisního závěru svolalo ve čtvrtek večer v rámci konference schůzku ministrů životního prostředí účastnických zemí. Podle diplomatů však Washington, který je největším světovým znečišťovatelem životního prostředí, odmítl i pouhé zahájení diskuse o dlouhodobém plánu boje proti globálnímu oteplování.

USA odmítly již v minulosti připojit se ke Kjótskému protokolu, v němž se asi 40 bohatých zemí zavázalo snížit do roku 2012 emise oxidu uhličitého o 5,2 procenta oproti jejich úrovni v roce 1990. Protokol vstoupil v platnost letos v únoru po jeho ratifikaci Ruskem.

Z velkých rozvojových zemí, které by rovněž měly po roce 2012 k mezinárodní ekologické dohodě přistoupit, zaujala na konferenci jednoznačně negativní postoj Saúdská Arábie, jež se v této souvislosti jako největší světový vývozce ropy obává poklesu zájmu o fosilní paliva.

I přes zmíněné obtíže však montrealská konference podle pozorovatelů přece jen představí jistý plán jednání o budoucí dohodě o snižování emisí skleníkových plynů, produkovaných především automobily, elektrárnami a dalšími továrnami, ač bez účasti USA a také bez konkrétního časového rozvrhu.

Delegáti konference v Montrealu už neoficiálně přijali pravidla pro naplňování Kjótského protokolu a dohodli se na urychlení investic do ekologických energetických projektů v rozvojových zemích. Projekty v hodnotě až 100 miliard dolarů zahrnují mimo jiné využití vodní energie v Hondurasu a větrné energie v Číně ve snaze snížit užívání fosilních paliv, která zapříčiňují oteplování Země.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů