Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Současná ekologická legislativa je podle mnoha firem příliš přísná. Vicepremiér Martin Jahn proto chce posoudit jednotlivé zákony z hlediska dopadů na podnikatelské prostředí a ty nejtvrdší z nich alespoň částečně zmírnit.

Profesor E. G. Knox z Birminghamské univerzity hledá souvislost mezi výskytem rakoviny u dětí a znečištěním ovzduší. Výsledky výzkumu potvrzují závislost mezi výskytem rakoviny u dětí a silnou koncentrací kysličníku uhelnatého a 1,3 butadienu v ovzduší. Bydliště do 300 m od autobusového nádraží tak podle Knoxe zvyšuje riziko onemocnění rakovinou až 12,6krát.
Studie se opírá o 12 000 dětí, které se narodily mezi lety 1954 a 1980 a zemřely na rakovinová onemocnění před 16. narozeninami. Knox k závěru došel vyhledáním bydlišť těchto dětí a jejich srovnáním s mapami znečištění ovzduší.
U dětí, které byly v prenatálním stadiu nebo těsně po narození v méně než kilometrové vzdálenosti od významných zdrojů znečištění, se projevil mnohem vyšší výskyt leukemie a dalších zhoubných onemocnění.

Ruští ochránci zvířat žalují jeden z moskevských nočních klubů, že se chová příliš tvrdě ke krysám. Život krys je podle nich ohrožen přílišným hlukem, světlem a nikotinem.
Moskva ţ Podle městského spolku Vita, který se zabývá ochranou práv zvířat, jsou majitelé podniku příliš krutí na hlodavce žijící pod skleněnou podlahou. Členové spolku chystají na vlastníka klubu žalobu za porušování práv zvířat. Bílé krysy jsou podle ochranářů ohroženy například neustálým neonovým světlem; plachý hlodavec přitom potřebuje temnou skrýš. Hnízdo, kde se krysy pod podlahou usadily, je ale v těsné blízkosti baru a opilí návštěvníci tak dusají přímo nad krysí ložnicí. "Krysy jsou nadmíru stresované, protože zástup návštěvníků prochází přímo nad jejich hlavami,"uvádí se ve zprávě, kterou ochranáři zveřejnili i na internetu. Ochranáři ve svém prohlášení věnují také zvláštní pozornost faktu, že se krysy usídlily blízko tanečního parketu. Tím pádem jsou neustále ohroženy hlukem, šumem a vibracemi. Ochranáři žádají od odpovědných orgánů provést v nočním klubu inspekci a zahájit trestní stíhání podle paragrafu 245 - kruté zacházení se zvířaty.

Sedlčany - Poslední letošní pochod sedlčanských turistů povede 17. prosince tradičně k Jonáši."Od Kulturního domu Josefa Suka v Sedlčanech vyjdeme v devět hodin a zveme všechny další zájemce. Procházka do vánočního lesa je dlouhá šest kilometrů," uvedla předsedkyně klubu Alena Kalvasová. "Účastníci by si měli kromě pohodlné obuvi vzít také nějakou nadílku pro lesní zvěř nebo ptáky, abychom jim mohli společně ozdobit stromeček," připomněla. Dárky prý dostanou také všichni členové výpravy.

Na stránkách Evropské agentury pro životní prostředí je ke stažení zpráva o trendech v oblasti snižování emisí skleníkových plynů v EU. Zpráva konstatuje, že podle odhadů vývoje budou staré členské státy schopny snížit emise skleníkových plynů o 9,3 % pod úroveň roku 1990 do roku 2010, a to kombinací opatření přijatých na území EU a těch, které připravují ve třetích zemích prostřednictvím "flexibilního mechanismu". Nové členské státy EU10 by měly být schopny dostát svým závazkům v rámci Kjótského protokolu.
Zpráva: http://reports.eea.eu.int/eea_report_2005_8/en

Radnice v Hradci Králové v těchto dnech zahájila informační kampaň proti chystané výstavbě spalovny komunálních odpadů v nedalekých Opatovicích nad Labem. Stavbu zařízení prosazuje Pardubický kraj. Město vydalo 450 000 výtisků mimořádného čísla městského zpravodaje, které nyní distribuuje do domácností.

Majetek zkrachovalé MS-Unikov Ostrava získala včera v dražbě společnost TSR Czech Republic, dceřiná firma německého koncernu TSR-Recycling. Z vyvolávací ceny 180 miliónů korun se cena po asi hodinové licitaci vyšplhala na rekordních 466 miliónů Kč. V konkurenci šesti zájemců šlo o dosud nejvyšší dražbu v historii země, řekl licitátor dražební společnosti Prokonzulta Josef Machů. TSR získala mimo jiné areály Unikovu v Ostravě, Novém Jičíně, Vsetíně, Olomouci, v Šumperku, Krnově, Bohumíně a ve Staříči. I nadále v nich chce pokračovat v dosavadní činnosti, tedy sběru, nákupu či zpracování kovového odpadu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů