Čtvrtek, 18. dubna 2024

Litice vypouštějí splašky všude

Litice vypouštějí splašky všude
Čtrnáct ulic v Liticích nemá kanalizaci a v dohledné době ani mít nebude. Zastupitelé ji totiž opět nezahrnuli do rozpočtu na příští rok. A co na to lidé? Nechtějí utrácet, tak odpadové splašky vypouštějí, kde se dá.


Plzeň - Jak všichni víme, o litické přehradě se do budoucna uvažuje jako o zdroji pitné vody. Této rekreační oblasti však hrozí nebezpečí znečištění splašky z blízké obce. Místní již patnáct let postrádají kanalizaci ve čtrnácti ulicích, a jak se zdá, město to stále nechává klidným.
"Je to hrozné. Takhle už se prostě žít nedá. Zastupitelé mají jiné priority, které by se podle mého soudu daly odložit. Náš případ je akutní, odpadní vody mohou vážně poškodit životní prostředí," varuje Karel Dezort, starosta Litic.
Vývoz septiku se může u čtyřčlenné rodiny vyšplhat až na částku 4000 Kč za rok. Přestože by vybudování kanalizace vyšlo podstatně dráž, místním by to vůbec nevadilo.
"Pokud se konečně začne něco dít, budeme všichni moc rádi. Vím, že by to určitě něco stálo, ale nad tím nepřemýšlíme. Hlavně aby už tu kanalizaci zavedli," svěřuje se Blanka Kieftová z Litic.
Nekteří lidé řeší svízelnou situaci tím, že vypouštějí splašky do okolí. Sousedé si pak stěžují na velký zápach.
"Litice žijí ve vlastních výkalech. Je to bordel nad bordel. Na všechno peníze jsou, ale na kanalizaci ne. Nejhorší je to v létě, když je horko. To je tu takový smrad, že musíte být pořád zalezlí v domě, abyste nic necítili," zlobí se důchodkyně Libuše Vítovcová.
Jak se však zdá, hněv místních obyvatel zastupitele netrápí. Litická kanalizace se na příští rok opět nevešla do rozpočtu, vyjma jedné ulice skončila tradičně pod čarou.
"Město má jiné priority. Je to stále stejný problém, jsou věci, které se řeší, a na ty ostatní už prostě nezbydou peníze. Kanalizace se nyní buduje na Valše a v Křimicích," vysvětluje Vladimír Duchek, ekonomický náměstek primátora Plzně.
Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů