Pátek, 26. dubna 2024

Skládka v Nikolčicích by mohla být zlikvidována do tří let

Skládka v Nikolčicích by mohla být zlikvidována do tří let

NIKOLČICE (Břeclavsko) -- Černá skládka u Nikolčic na Břeclavsku by mohla být zlikvidována do tří let. Přeměna pozemku o výměře 2,5 hektaru na louku přijde asi na 37 milionů korun. Rekultivací skládky se zabývá mikroregion Hustopečsko, jenž v severní části Břeclavska sdružuje tři desítky obcí.

"Požádali jsme již ministerstvo životního prostředí o dotaci na tento projekt. Předpokládáme, že uspějeme. Patrně koncem ledna bychom k tomu měli mít více informací," řekl dnes ČTK tajemník mikroregionu Leoš Vejplach. Podle něj lze skládku zlikvidovat do konce roku 2008. S projektem pomáhá mikroregionu břeclavská společnost Gumotex, jíž pozemky pod skládkou patří.

Podle odborníků na ní není uložen nebezpečný odpad. Při plánovaných pracích by měla být suť ze skládky pokryta speciální geotextilií, která pak bude zavezena hlínou. Skládka se nachází na svahu s nestabilním podložím. V rámci úprav bude proto nutné pod skládkou vystavět mohutnou opěrnou zeď. Pozemky pod skládkou si mikroregion od Gumotexu zatím pronajal. Po rekultivaci je patrně získají obce, na jejichž území skládka leží.

Skládka vznikla načerno v roce 1976. Legalizována byla až v roce 1984. Odpad měl být skladován na 11 arech. Gumotex se stal provozovatelem skládky v roce 1988. Podle pozdějších úředních rozhodnutí měla být do listopadu 1989 zrekultivována tak, aby byl na jejím místě les. Místo toho se ale skládka rozrostla až na 2,5 hektaru včetně pozemků, které k uskladňování odpadu nebyly nikdy vyčleněny. Ukládání odpadu u Nikolčic skončilo v roce 1994.

Skládka začala některým občanům vadit a obrátili se na inspekci životního prostředí. Inspekce Gumotex vyzvala, aby podnik zajistil nápravu. Protože se tak nestalo, udělila loni firmě, která vyrábí a zpracovává polyuretan, čtvrtmilionovou pokutu.

Vladimír Klepáč
Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů