Čtvrtek, 28. března 2024

Za skladování německých odpadů v Čechách padly statisícové pokuty

Za skladování německých odpadů v Čechách padly statisícové pokuty
LIBEREC - Pokuty ve výši 300.000 a 250.000 korun zaplatí podnikatelky ze Šluknova a z Frýdlantu, které v Libereckém kraji skladovaly obrovské množství odpadu dovezeného z Německa. Potrestala je Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) a pokuty již nabyly právní moci. Podnikatelky se proti nim totiž neodvolaly. Řekla to Danuše Hráská, vedoucí oddělení odpadů z ČIŽP v Liberci.

"Odpad stále ještě leží v budovách v Sosnové na Českolipsku a v Arnolticích a Černousích na Liberecku. Oběma podnikatelkám jsme nařídili, aby ho odstranili přibližně do tří měsíců," dodala Hráská. Odpady musejí podnikatelky zlikvidovat v souladu s platnými zákony na ochranu životního prostředí.

Německá firma dovážela do Sosnové a do Arnoltic a Černous pravděpodobně vytříděné domovní odpady. Při přepravě přes hranice však v průvodních dokladech uváděla, že v kamionech veze čisté plasty.

Ze Sosnové již většina odpadu zmizela. V létě a na podzim tam kamiony navezly kolem 7000 tun, při nedávné kontrole haly inspektoři odhadli množství zbylého odpadu na přibližně 2000 tun. Zhruba stejné množství leží také v Arnolticích a Černousích, původně tam byly 3000 až 4000 tun.

V Sosnové, Arnolticích a Černousích se v odpadu kromě plastů vyskytuje velké procento příměsí, například textilu, dřeva, kovů a také menší množství kompostovatelných biologických složek. Do Česka se přitom smějí dovážet pouze čisté plasty nebo ostatní odpady určené k dalšímu zpracování, nikoliv odpady na likvidaci. "Dovoz plastů s dalšími přimíchanými domovními odpady by podnikatelky musely oznámit českému ministerstvu životního prostředí, což neudělaly," prohlásila Hráská.

Dovozem jiných odpadů než čistých plastů porušila německá firma nařízení Evropské unie o přeshraniční přepravě odpadů a hrozí jí pokuta až deset milionů korun. Potrestat ji však mohou i německé úřady. "Kromě nich se případem zabývá také německá policie a údajně také Interpol," shrnula Hráská. ČIŽP spolupracovala s českými policisty i celníky.

"Domovní odpad z Německa přímo neohrožuje životní prostředí v Sosnové a ani v Arnolticích a Černousích. V Sosnové podnikatelka nechala odvézt odpady z okolí skladů, v Arnolticích a Černousích stále zůstávají i mimo budovy," podotkla Hráská. Podnikatelkám hrozila od ČIŽP pokuta až milion korun.

Hráská konstatovala, že po odhalení skladů v Sosnové, Arnolticích a Černousích nedostala ČIŽP žádné informace o jiné nelegální přepravě německého odpadu do Libereckého kraje. Objevily se ale pokusy o dovoz do Ústeckého kraje na Mladoboleslavsko.

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů