Pátek, 29. března 2024

Kauza vodních skútrů putuje k Nejvyššímu soudu

Kauza vodních skútrů putuje k Nejvyššímu soudu

Česká sportovní asociace vodních skútrů se chystá podat žalobu k Nejvyššímu soudu kvůli vyhlášce, která omezuje provoz skútrů na veřejných úsecích vod pouze na období mimo hlavní sezonu. Podle prezidenta asociace Miroslava Dražila je v rozporu se zákonem staré znění i novela vyhlášky, která má v únoru nabýt účinnosti. "Na problém chce asociace upozornit demonstrací, kterou svolá v dubnu před budovou ministerstva životního prostředí," sdělil Dražil.


Vyznavači rychlé jízdy po vodě chtějí přivézt své stroje k budově úřadu na autech. Protest uspořádali už loni v srpnu, více než třicítka vodních skútrů a několik člunů projela tehdy po Vltavě z pražských Modřan ke Smíchovu. Tentokrát má být demonstrace razantnější, protože má přijít víc lidí a odehraje se v dopravně vytížených Vršovicích.


Novela vyhlášky vznikla z podnětu ombudsmana Otakara Motejla. Její podobu prosadilo podle Dražila ministerstvo proti mínění nejen majitelů skútrů, ale i některých zástupců obcí a sdružení, kteří se zúčastnili jednání o její podobě. Nepřistoupilo na návrh asociace vyčlenit pro tento sport 11 lokalit mimo rekreačně nejpřitažlivější místa. Osm vodních úseků, dlouhých zhruba 600 metrů, by mělo být v Čechách a tři na Moravě. "Tyto úseky jsou mimo rekreační zóny a navíc jsou ohledně hluku naprosto optimální. Proto by vodní skútry nerušily rekreanty a nezatěžovaly obce," tvrdí Dražil.


V Česku je podle Dražila kolem 15.000 plavidel, na která se vyhláška vztahuje. V letních měsících se mohou používat na třech soukromých plavebních dráhách.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů