Pátek, 26. dubna 2024

Švédsko plánuje výstup z ropy

Švédsko plánuje výstup z ropy
Na rozdíl od prezidenta Bushe, který závislosti na ropě věnoval ve své Zprávě o stavu Unie dvě minuty a patnáct vteřin a jeho výroky musel následně Bílý dům uvádět na pravou míru, zamýšlí Švédsko tento problém opravdu řešit. Stane se tak možná první zemí na světě, která úplně vystoupí z ropné ekonomiky.
Švédsko zvažuje, že provede největší skok ve své energetice ze všech průmyslových zemí: do patnácti let by se mohlo obejít zcela bez ropy, aniž by stavělo nové jaderné reaktory. V zemi s devíti miliony obyvateli chystá takový plán komise složená ze zástupců průmyslu, expertů, farmářů, výrobců automobilů a dalších zainteresovaných skupin. Výsledek jejich práce má být předložen parlamentu během několika měsíců.

Švédská vláda oznámila 7. února, že cílem je nahradit všechna fosilní paliva obnovitelnými zdroji energie dřív, než klimatické změny vážně ochromí ekonomiku a ubývající zásoby ropy způsobí nevídaný růst jejích cen.

Ministryně udržitelného rozvoje Mona Sahlinová, řekla: „Naše závislost na ropě skončí do roku 2020. V každé oblasti k ní najdeme lepší alternativu, ať už půjde o vytápění budov nebo pohon automobilů.“ Podle ní představuje hospodářství založené na ropě jeden z největších problémů dnešního světa. Švédsko, které nebude spalovat fosilní paliva, přitom získá obrovskou ekonomickou výhodu – a to nejen díky eliminaci fluktuací způsobených výkyvy ceny ropy, která od roku 1996 zdražila na trojnásobek.

Zástupce vlády celý plán komentoval, tím, že chtějí stát připravit technologicky i mentálně na svět, v němž už nebude ropa. Švédsko, jehož hospodářství vážně utrpělo ropnou krizí v 70. letech, nyní skoro všechnu elektřinu získává z jaderných a vodních elektráren, fosilní paliva tak dominují dopravě. Prakticky veškeré vytápění se v uplynulém desetiletí podařilo převést na centrální zásobování horkou vodou nebo párou získávanou z geotermálních zdrojů nebo zužitkováním odpadního tepla. Celostátní referendum v roce 1980 navíc rozhodlo o ukončení jaderné energetiky, ačkoliv nebylo ještě naplněno (dosud byly v jeho důsledku odstaveny dva reaktory).

Zmíněný plán staví Švédsko do čela zemí, které chystají zásadní ekologizaci svých ekonomik. Mezi ně patří Island, plánující do roku 2050 převést pohon všech automobilů na vodík vyráběný pomocí obnovitelných zdrojů energie, nebo Brazílie usilující o transformaci dopravy tak, aby během pěti let 80 % vozidel jezdilo na etanol vyráběný z cukrové třtiny.

Pracovníci švédského ministerstva energetiky oznámili, že vývoj biopaliv pro dopravu chtějí založit na využívání lesů a rozvojem dalších obnovitelných zdrojů, zejména větrných elektráren a elektráren poháněných mořskými vlnami. Vláda přitom na vývoji osobních i nákladních vozů poháněných etanolem spolupracuje s domácími automobilkami Saab a Volvo.

V roce 2003 pokrývalo Švédsko 26 % své celkové spotřeby energie z obnovitelných zdrojů (průměr EU činí 6 % a v ČR je to jen 2,8 %). Ropa představuje 32 % tamní spotřeby energie.

John Vidal, The Guardian, 8. 2. 2006
Zdroj: http://www.wisebrno.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů