Pátek, 26. dubna 2024

Starostové půjdou proti skladkám společně

Starostové půjdou proti skladkám společně

Ústí nad Labem - Dovážený odpad je v současnosti hodně diskutované téma. Zejména po požáru skládky v Libčevsi se problému začínají věnovat i pohraniční oblasti na Ústecku. Jde totiž hlavně o německý odpad.

Nejblíže hranicím s Německem jsou Petrovice. V současné době o žádných skládkách nevědí. "Umím si to ale živě představit," podotkl starosta Petrovic Zdeněk Kutina. Obec totiž má na svém území několik opuštěných budov, často s nejasnými vlastníky.

Odpad, i když spíše drobnější, hyzdí krajinný ráz v okolí Libouchce. Podle slov starosty ho sem vozí jednotlivci z Německa. "To poznáme, je v černých nebo modrých pytlích," tvrdí starosta Libouchce Jiří Štěrba. Připustil ale, že odpadky sem tam pohodí venku i Češi. "Na jaře to vždycky sbíráme," řekl starosta. Žádnou velkou skládku ale Libouchec nemá, vedle zmíněných pytlů jde ještě o pneumatiky ve škarpách nebo nepořádek za zastávkami autobusu. Ani to ale místní nevidí rádi, vždy kontaktují radnici a informují ji, kde se smetí objevilo.

Už v Senátu bývalý senátor a současný starosta Telnice Jaroslav Doubrava varoval, že se naše republika stane smetištěm. "V příhraničních oblastech zatím nejde o kamiony, ale pro Němce příhodné černé nebo modré pytle. Co není, ale může být," kostatoval Doubrava. I když Telnice problémy s velkými skládkami také dosud nemá, starosta se rozhodl vytvořit projekt, který se touto problematikou bude zabývat. "To, čeho jsme svědky, je totiž cynická invaze dováženého odpadu," uvedl.

Starostové několika obcí na Ústecku už se dohodli, že v případě jakéhokoli podezření se budou navzájem informovat. Podezření jednoho totiž může být doplněno o zdánlivě nesouvisející maličkost, se kterou se setkal jiný starosta. "Vyzývám starosty a občany všech obcí regionu, aby byli všímaví," žádá starosta Telnice. To je totiž nejlevnější způsob, jak s odpadem úspěšně bojovat.

Ke spolupráci jsou zástupci obcí svolni. "Rádi se připojíme a akci podpoříme," sdělil například starosta Libouchce.

Odpady v příhraniční oblasti

Starosta Telnice Jaroslav Doubrava se dohodl se čtyřmi dalšími ústeckými obcemi na spolupráci.

Akci podporují kromě Telnice rovněž Petrovice, Libouchec, Malé Březno a Chlumec.

Starostové také vyzývají, že pořádek na veřejných místech není pouze věcí radnice, ale i obyvatel.

FILIP VLČEK

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů