Pátek, 26. dubna 2024

Hledají se cesty, jak na nelegální dovozy

Hledají se cesty, jak na nelegální dovozy
Pokuty za nelegální nakládání s odpady se možná zvýší z deseti na 50 miliónů korun. Ministerstvo životního prostředí to chce prosadit do novely zákona o odpadech, která je nyní ve sněmovně. Uvedla to včera mluvčí ministerstva Karolína Šůlová. Místopředseda sněmovního výboru pro životní prostředí Václav Mencl z ODS je zase připraven navrhnout přísnější trestní postih za nelegální dovoz.
"Zastávám názor, že je nutné trestně stíhat nelegální dovoz veškerého odpadu. Riziko odnětí svobody až na tři roky nebo u činů velkého rozsahu dokonce až na pět let, a to i pro přepravce, bude jistě dostatečným důvodem k zamyšlení, zda se pašování do České republiky opravdu vyplatí," uvedl včera Mencl v tiskovém prohlášení.
Výbor podle něj ministra životního prostředí Libora Ambrozka (KDU-ČSL) vyzval, aby v tomto smyslu návrh legislativně připravil. Když to ministr neudělá do příští schůze dolní komory, chce takovou změnu Mencl předložit právě v rámci jednání o odpadovém zákonu. Sněmovna se sejde počátkem března.
Mencl soudí, že ČR je teď pro "odpadové mafie snadným cílem". Dovoz odpadů je podle něj sice zakázán, ale není pod dostatečnou kontrolou. "Tu má ze zákona vykonávat 4500 celníků uvolněných z hranic po vstupu České republiky do Evropské unie. Mají pro to dostatek zákonných možností. Celní správa podléhá ministru financí. Je tedy nanejvýš nutné, aby si to uvědomil i pan ministr (financí) Sobotka a začal konečně jednat," uvedl.
O pomoc v boji proti dovozům odpadů do ČR požádalo včera ekologické sdružení Hnutí Duha dopisem české poslance Evropského parlamentu. Ekologové je žádají, aby se postavili proti návrhu nové směrnice o odpadech, která by prakticky legalizovala dovoz odpadků ze zahraničí.
Návrh směrnice podle Duhy dovoluje spalovnám, aby se formálně prohlásily za zařízení k využívání odpadu, tedy za elektrárny nebo teplárny s tím, že odstraňování odpadků je pouze vedlejším efektem jejich činnosti. To by jim umožnilo odpad ze zahraničí dovážet a pálit. Škvára a popílek by zůstávaly u nás. Navíc by narostl provoz kamiónů na hranicích, uvádí Duha v tiskové zprávě.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů