Pátek, 26. dubna 2024

Průzkum STEM/MARK potvrdil zažité mýty veřejnosti o nákladní dopravě

Průzkum STEM/MARK potvrdil zažité mýty veřejnosti o nákladní dopravě

Sdružení automobilové dopravy ČESMAD BOHEMIA v těchto dnech startuje mediální kampaň s názvem „Jedeme v tom spolu“, která má za cíl vysvětlit veřejnosti některé zažité omyly a nepřesnosti způsobující negativní postoj české populace vůči kamionům. To ostatně potvrdil průzkum společnosti STEM/MARK uskutečněný v únoru 2006, když dokonce 90 % obyvatel si myslí, že kamionová doprava nepřiměřeně zatěžuje dopravní systém a měla by se výrazně omezit.

Kampaň „Jedeme v tom spolu“ se zaměří především na objasnění a zdůraznění role kamionové dopravy pro ekonomiku České republiky i Evropy a její reálnou nenahraditelnost při dopravě zboží. „Chtěli bychom lidem vysvětlit, že s tím, jak roste blahobyt společnosti a poptávka spotřebitelů, zákonitě roste i kamionová doprava, která jediná umožňuje nejpružnější a nejefektivnější pohyb zboží po republice.“ ´vysvětluje Vladimír Starosta, prezident sdružení ČESMAD BOHEMIA. Ani desetiletí trvající podpora Evropské unie jiným způsobům dopravy nepřinesla změnu – 90 procent zboží je v Evropě přepraveno pomocí silniční nákladní dopravy.

Argumenty existují i v oblasti údajně rostoucí nehodovosti kamionů a jejich ekologické zátěže. Řidiči nákladních vozidel nad 10 tun zavinili v roce 2005 pouhých 5 procent dopravních nehod. Tuzemský vozový park patří k nejmodernějším v Evropě, průměrné stáří kamionů je necelých 9 let, zatímco u osobních aut je to až 14 let. „Většina nejtěžších tahačů splňuje nejpřísnější ekologické limity EURO 2 či 3 a jsou tak mnohem menší zátěží pro životní prostředí, než statisíce starých Škodovek bez katalyzátorů,“ doplňuje Martin Špryňar, generální tajemník sdružení ČESMAD BOHEMIA (podrobně v tabulce v prezentaci).

Za katastrofálním stavem tuzemských silnic stojí především jejich dlouhodobé podinvestování z hlediska oprav i kvality samotných asfaltových povrchů. Silniční nákladní doprava je zatížena mohutnými odvody do státní pokladny i dalšími platbami jako je silniční daň, spotřební daně z paliv, pojištění vozidel, budoucí mýtné, placená povolení a školení. „Platíme dostatek, aby se mohly stavět kvalitní silnice pro všechny bez stálého svalování viny na kamiony,“ říká Martin Špryňar.

Sdružení ČESMAD BOHEMIA si nechalo zpracovat společností STEM/MARK, renomovanou společností specializující se na marketingové průzkumy trhu, kvantitativní výzkum k vnímání kamionové dopravy v České republice. Tento výzkum byl zaměřený především na hodnocení kamionové dopravy veřejností a na shrnutí názorů obyvatel na možnosti jejího nahrazení. Do vyhodnocení průzkumu bylo zařazeno 601 odpovědí reprezentativního vzorku dospělých obyvatel.

Jak z výsledků průzkumu vyplývá, převažuje mezi lidmi především negativní názor na kamionovou dopravu. A to ať už při hodnocení vlivu jízdy kamionů na stav českých silnic, tak i omezení řidičů osobních automobilů jízdou kamionů. Za nejhorší typy vozů, které se účastní silničního provozu, považují tři čtvrtiny populace nákladní auta a kamiony.

Dokonce většina obyvatel (90 %) souhlasí s názorem, že kamionová doprava nepřiměřeně zatěžuje dopravní systém a měla by se výrazně omezit.

Nicméně více než polovina veřejnosti nevidí alternativu kamionové dopravy a souhlasí s názorem, že vzhledem k neustále se zvyšující spotřebě zboží lze kamionovou dopravu pouze těžko něčím nahradit. Současný systém výroby totiž klade stále se zvyšující nároky na přepravu polotovarů i hotového zboží.

Více než polovina dotazovaných nechce být osobně omezena opatřeními, které by mohli snížit kamionovou dopravu. Odmítají proto jak speciální daň pro kamiony, která by způsobila navýšení cen zboží, tak i omezení osobní spotřeby.

David Šimoník Martin Felix
Mather Public Relations

Sdružení ČESMAD BOHEMIA

www.jedemevtomspolu.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů