Úterý, 23. dubna 2024

Ekologové nemají peníze na ozdravnou kúru Máchova jezera

Ekologové nemají peníze na ozdravnou kúru Máchova jezera
DOKSY - Agentura ochrany přírody a krajiny nemá peníze na to, aby mohla ve spolupráci s městem Doksy zbavit Máchovo jezero nadměrného výskytu sinic, řekl ředitel agentury František Pelc. Zásah, který se měl uskutečnit tento měsíc, má stát 3,5 milionu korun.

"Jeden milion korun máme připravený v našem rozpočtu, nyní hledáme další zdroje," řekl starosta Doks Zdeněk Krenický. Podle něj je nezbytné zahájit opatření co nejdříve, nejpozději v květnu. Jinak bude ohrožená jeho účinnost a hlavně letní turistická sezona u Máchova jezera.

Již vloni ošetřili ekologové s úspěchem jezero pomocí hlinitých solí. "Tyto látky likvidují sinice, pro ostatní složky ekosystému i pro lidské zdraví jsou neškodné," dodal starosta. Loni se podle něj uskutečnila chemická kúra jezera v červnu, ukázalo se však, že lepší by byl včasnější zásah.

Agentura ochrany přírody chce získat na očistu prostředky od ministerstva životního prostředí. "Pokusíme se, aby účelově navýšilo náš rozpočet," vysvětlil Pelc. Krenický zase hledá podporu u krajského úřadu v Liberci. Chemická kúra je přitom jen krátkodobým řešením problémů Máchova jezera.

Ochranáři by raději dno jezera odbahnili. Projekt, který jim na to měl zajistit prostředky ze strukturálních fondů Evropské unie, byl ale příliš finančně náročný. Nyní hledají ekologové cesty, jak odtěžení bahna zlevnit. Letos vypracuje agentura novou studii a v roce 2007 se s ní bude ucházet o podporu unie podruhé. Ze dna jezera je třeba odstranit 400.000 metrů krychlových bahna s vysokým obsahem fosforu.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů