Úterý, 19. března 2024

Gandalovič je pro spalování uhlí při nízké produkci škodlivin

Gandalovič je pro spalování uhlí při nízké produkci škodlivin

Na nově zveřejněnou ekologickou koncepci ČSSD reagoval volební lídr ODS v Ústeckém kraje Petr Gandalovič.
Sociální demokraté například slibují, že v případě vítězství ve sněmovních volbách vyčlení 15 miliard korun na projekty výstavby alternativních zdrojů energie a prosadí zákon o podpoře obnovitelných zdrojů.


Gandalovič si o tomto myslí, že jde o jednorázový předvolební tah, především pak jako účelový pokus zastavit odliv voličů sociální demokracie ke straně Zelených.


Na názor ČSSD, že u nás zůstane základní surovinou pro výrobu elektřiny nadále hnědé uhlí, jádro či plyn, Gandalovič ve svém prohlášení zaslaném redakci iHNed tvrdí, že problematika pokračování těžby a dalšího rozvoje energetického průmyslu v kraji musí být řešena dlouhodobě a ve shodě s místními obyvateli.


K problematice spalovaní uhlí se navíc vyjádřil také k návrhu Strany Zelných. "Nejde přeci o to, zakazovat lidem spalovat uhlí, ale naopak podpořit užívání kotlů s maximální energetickou účinností a nízkou produkcí škodlivých zplodin", řekl lídr ODS v Ústeckém kraji.


Navíc Petr Gandalovič nesouhlasí s plánem ekologické daňové reformy navrhované stranou Zelených. "Ta by totiž nepřiměřeně zdražila energie pro koncové uživatele. Navrhovaná výše zdanění by zatížila firmy a hlavně slabší sociální skupiny, například důchodce. V horizontu několika let by kvůli ekologickým daním mohly třeba náklady domácností topící uhlím narůst o tisíce korun.


"Jestliže doposud Ústecký kraj těžbou uhlí a výrobou elektrické energie spíše trpěl, musí se to v budoucnu změnit v užitek", uvádí Gandalovič ve svém prohlášení. Obnova hnědouhelných elektráren musí počítat s co největším uplatněním místních firem. "Energetický průmysl k našemu kraji patří a do budoucna nabízí velký rozvoj pracovních míst. Musí však vytvářet dostatek prostředků pro rekultivaci krajiny a její ekologický rozvoj. Na tyto oblasti budu prosazovat využití evropských peněz", dodává Gandalovič.


Při úvahách o dalším rozvoji těžby za tzv. ekologické limity jsou pro lídra Ústeckého kraje klíčová práva vlastníků půdy a nemovitostí. "Pokud vím, vlastníci nesouhlasí s prodejem svých majetků, takže zde není o čem diskutovat. Nikdy bych nesouhlasil s jakýmkoli nátlakem či pokusem o vyvlastnění," zdůrazňuje Petr Gandalovič.


Důraz na další využití domácího uhlí však neznamená skepsi k využití obnovitelných zdrojů energie. EU stanovila jako jeden z cílů své energetické politiky výrazně zvýšit podíl výroby energie z obnovitelných zdrojů, dokonce přesáhnout hranici 20 % v roce 2020. "Tuto ambici musíme rozhodně podpořit" říká Gandalovič a dodává: "možnosti přitom nabízí především větší využití biomasy a bioplynu."


Na závěr Gandalovič uvádí, že vzhledem k posledním událostem ve vedení ČEZ, a.s. bude potřeba v období po volbách vést zásadní diskuzi o budoucnosti tohoto strategického podniku, stejně jako prověřit způsob odměňování manažerů této největší státní společnosti.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů