Pátek, 29. března 2024

Povodí Moravy způsobila voda dvakrát větší škody než v roce 2002

Povodí Moravy způsobila voda dvakrát větší škody než v roce 2002
Brno - Záplavy způsobily v regionu, který obhospodařuje podnik Povodí Moravy, škody za 770 milionů korun. Ve srovnání se škodami z roku 2002 jsou ty letošní téměř dvojnásobné, řekl generální ředitel státní firmy Pavel Mylbachr. Snahou vodohospodářů bude závady co nejdříve odstranit.

"Škody nyní ještě zpřesňujeme. Na některých místech došlo k natržení či protržení hrází, jinde jsme je kvůli bezpečnosti občanů museli sami prokopat. Koryta řek jsou také v některých lokalitách zanesena bahnem," uvedl ředitel.

Mezi projekty, na nichž se již pracuje, patří například protipovodňová opatření u Hevlína na Znojemsku a v nedaleké Jevišovce na Břeclavsku, kde se při záplavách kvůli rozbouřené řece Dyji vytvořily na několika stech hektarech polí jezera.

Povodí od záplav v roce 1997 dokončilo 33 projektů za 1,3 miliardy korun, přičemž mezi roky 2007 až 2010 se očekává, že na akce tohoto druhu použije dalších 1,4 miliardy korun.

K největším projektům bude patřit suchý poldr v obci Žichlínek na Ústeckoorlicku, který zachytí na Moravské Sázavě šest milionů metrů krychlových vody. Poldr už tam měl stát loni, povodí ale mělo problémy s výběrovým řízením. Kvůli pochybením při zadávání zakázky přišel o místo bývalý ředitel Ivan Pospíšil.

V těchto dnech zahajuje firma stavební práce v Olomouci, kde rozšíří koryto Moravy tak, aby jím v době povodní mohlo místo současných 450 téct až 650 metrů krychlových za sekundu.

Povodí Moravy je druhým největším z pěti povodí v Česku, stará se o vodní toky na více než čtvrtině území Česka. Hlavními řekami jsou Morava, Bečva, Dyje a Svratka. Spravuje také 28 vodních nádrží a 14 malých vodních elektráren. V roce 2004 firma vydělala asi 28,5 milionu korun, tržby dosáhly 433,9 milionu. Největší škody způsobila společnosti velká voda v roce 1997, likvidace škod si do konce roku 2002 vyžádala téměř 2,5 miliardy korun.

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů