Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Společnost Mitsubishi ve spolupráci s Aichi Industrial Technology Institute vyvinula nový plast z biomateriálů. Materiál, jehož základem je bambus a výtažek z cukrové třtiny, by měl mít všechny vlastnosti polypropylenu a přitom být vstřícnější k životnímu prostředí.
Novinka v sobě kombinuje materiál označovaný jako polybutylene succinate (PBS), což je látka, jenž se získává fermentací z cukrově třtiny a bambusová vlákna. PBS v novém plastu zvyšuje tvrdost a pojí k sobě vlákna bambusu, jenž je velmi pružný. Výroba tohoto materiálu má být velmi ekologická (PBS/Bambus za dobu své životnosti vyprodukuje o 50 % méně oxidu uhličitého než polypropylen, který je na ropné bázi, a při jeho výrobě se navíc podařilo zredukovat i dioxiny vypouštěné do vzduchu), a její zdroje jsou velmi perspektivní. Materiál má být uplatněn příští rok v koncepčním voze Mitsubishi (pravděpodobně půjde o minivůz určený k pozdější výrobě), a firma po dalších nezbytných testech uvažuje s jeho využitím i v klasických automobilech.

Novela - zákon č. 72/2006 Sb.
Mezi významná oprávnění zaměstnanců patří právo na poskytování informací z činnosti zaměstnavatele a projednání závažných zaměstnaneckých otázek. Tomu odpovídají povinnosti zaměstnavatelů v rozsahu stanoveném zákoníkem práce, zejména v § 18. Tato právní úprava představuje pro zaměstnance důležité záležitosti vztahující se k existenci pracovněprávního vztahu.
Zaměstnavatel je povinen informovat zaměstnance m.j. o:
- ekonomické a finanční situaci, důsledcích činnosti na životní prostředí a ekologických opatřeních

Přesně před dvaceti lety došlo k havárii jaderné elektrárny v Černobylu. Od této tragické události Evropská komise uvolnila na projekty související s Černobylem více než 470 mil. EUR. Největší "investicí" by se měla stát výstavba nového sarkofágu nad zničeným reaktorem, na nějž se Evropská komise zavázala uvolnit 240 mil. EUR.

V Úředním věstníku Evropské unie byly zveřejněny výsledky hodnocení rizik a strategie pro snižování rizik pro vybrané ftaláty, mezi než patří také DINP, DIDP používané jako změkčovadla umělohmotných produktů, včetně dětských hraček. Dle výsledků hodnocení je u DINP a DIDP navrhováno zachování současného stavu, tj. možnost používání těchto dvou ftalátů s výjimkou hraček a předmětů pro péči o děti.

Na staveništi malé vodní elektrárny se dnes koná přelomový kontrolní den. Zástupci Skupiny ČEZ a stavební firmy vyhodnotí škody po povodních a zjistí, kolik prostředků a času voda zmařila.
Kontrolní den začne přímo u bukoveckého náhonu v 10:00.
Elektrárna v Bukovci je jedinou v současnosti budovanou elektrárnou Skupiny ČEZ. Zároveň by měla patřit mezi nejmodernější díla svého druhu v Evropě.

Počasí vpodvečer znovu přidělalo starosti lidem na mnoha místech v zemi. Například v Soběsukách na Prostějovsku zaplavila mohutná přívalová vlna bahna a vody jeden z rodinných domků. Silnice v obci byla několik hodin zcela neprůjezdná.
Prudké přívaly vody po mohutné bouřce postihly i nedalekou obec Zdětín. Voda tam vytvořila veliké kalné jezero. Silné krupobití doprovázené průtrží mračen zasáhlo vpodvečer také Táborsko. Tam pohroma způsobila nejvážnější škody v Dubu u Ratibořských Hor.
Voda a bahno z okolí zaplavily osm soukromých objektů. Jedná se o garáže, hospodářské budovy, sklepy i obytné prostory několika domů. V Dubu stejně jako v Kloužovicích u Chýnova a některých dalších obcí na Mladovožicku pomáhají odstraňovat škody dobrovolní i profesionální hasiči. Voda také vážně poničila silnici vedoucí do Ratibořic.

K veřejnému projednání koncepčních dokumentů zabývajících se snižováním emisí a imisí ve Zlínském kraji  zve občany krajský úřad. Do těchto dokumentů i do posudku vyhodnocení vlivu dokumentů na životní prostředí může každý zájemce o tuto problematiku nahlédnout v sídle Zlínského kraje, v kanceláři odboru strategického rozvoje v patnácté etáži (dveře č.1518). Materiál je rovněž zpřístupněn na internetových stránkách Zlínského kraje.
Veřejné projednání se bude konat ve středu 10. května 2006 v 16. etáži Baťova mrakodrapu od 12:30 hod. Součástí akce bude i seznámení veřejnosti s probíhající aktualizací programů řešících čistotu ovzduší i prezentace příkladů zahraniční nízkoenergetické výstavby ve veřejném sektoru.

Havířov - V pátek 21.dubna, kdy probíhaly na náměstí Republiky v Havířově slunečné oslavy Dne země, pracovali dobrovolní pracovníci ADRY z Havířova spolu ze žáky ZŠ Kpt. Jasioka z Havířova- Prostřední Suché na úklidu lesoparku a velké části lesa nad Merkurem.
Nasbírali přes 20 pytlů odpadu. Kuriozním nálezem při sběru byly dva televizní přijímače. Ve čtvrtek 27.dubna bude opět pokračovat úklid lesa, který zajistí dobrovolní pracovníci ADRY.
"Bylo by výborné, kdyby bylo možné zajistit okamžitý svoz těchto odpadků, protože pytle ještě leží na určených místech podél asfaltové vozovky v lese a nenechavci do pytlů nahlížejí a rozhazují odpad kolem pytlů. Dobrovolní pracovníci by rovněž přivítali vybavení ochrannými rukavicemi nebo jinými
pomůckami určenými ke sběru odpadu," poznamenal Petr Hybl z organizace ADRA. "Les na jaře rozkvetl nejen probouzející se přírodou, ale i úpravou malých potůčků a úklidem odpadků. Máme za městem opět krásné a čisté místo k aktivnímu odpočinku."

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů