Sobota, 27. dubna 2024

Skrytý půvab

Skrytý půvab
Turisty láká kopcovitá krajina, kostel, kaple a zřícenina.

Město Česká Kamenice bylo založeno za vlády Přemysla Otakara II ve třináctém století. V roce 1444 bylo dobyto vojsky Lužického šestiměstí a vypáleno. Těžce na něj dolehly i další války, epidemie a přírodní katastrofy. Po bitvě na Bílé hoře získal místní panství rod Kinských. Na konci 19. století se v České Kamenici začal rozvíjet průmysl, zejména papírenský a textilní. V okolních obcích vznikaly sklárny.

K významným památkám v České Kamenici patří zejména původně gotický chrám svatého Jakuba Staršího, který byl renesančně přestavěn na počátku 17. století a tvoří jeden celek se zámkem. Na jihu od města se tyčí zříceniny gotického hradu Kamenice. Z období baroka pochází působivá poutní kaple narození Panny Marie s přilehlým chudobincem. Poměrně dobře se dochoval celý historický střed, který tvoří městskou památkovou zónu se 34 nemovitými kulturními památkami. Zajímavá je zejména kašna z roku 1575 na Náměstí Míru, radnice z roku 1493 a historické domy při silnici do Jánské. Místní pozoruhodností je soukromé muzeum psacích strojů, patrně největší v ČR, jež zahrnuje přes tři sta funkčních exemplářů z let 1895 až 1950. Město představuje vstupní bránu do národního parku České Švýcarsko.

Nyní se v České Kamenici dokončuje rekonstrukce památkově chráněného domu na Náměstí Míru, který dlouho chátral a zel prázdnotou. V jeho přízemí vznikne soukromá prodejna lahůdek a kvalitních nápojů, v horních patrech by mělo být ekologické centrum, kde se budou konat výstavy, besedy s mládeží apod. Zároveň tam podle představ radnice budou každý týden dojíždět pracovníci všech tří chráněných krajinných oblastí, které se v České Kamenici stýkají, což občanům města a jeho okolí usnadní vyřizování úředních formalit.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů