Neděle, 5. května 2024

Děti s ekology vysadili v Libereckém kraji jilmy

Děti s ekology vysadili v Libereckém kraji jilmy

Liberec -- Téměř 500 jilmů vysadili v květnu v Libereckém kraji školáci a děti z dětských domovů. Zapojili se do projektu Šance pro jilmy, kterým od roku 2003 vrací liberecká ekologická organizace Společnost přátel přírody do krajiny takřka vymizelý druh stromu. ČTK to dnes řekl vedoucí projektu Jiří Antl.

"Do akce se zapojilo 34 škol a domovů. Jilmy připevněné ke kůlům a omotané plastovými síťkami proti okusu vysazovaly děti samy podle našich instrukcí," dodal Antl. Náklady na vypěstování jedné sazenice činí 300 korun, kraj letos projekt podpořil 44 000 korunami.

"Cílem projektu je nejen vrátit do krajiny ohrožený strom, ale také vzbudit v dětech zájem o krajinu a vztah k přírodě, i v budoucnu budou totiž hlídat, jak strom roste," řekl vedoucí ekologů Jan Korytář. Celkem ekologové za pomoci veřejnosti vrátili do přírody 3300 jilmů.

Jilmy podle něj dříve patřily k tradičním dřevinám, většinu z nich ale v posledních 80 letech vyhubilo houbové onemocnění grafióza. V loňsku jí podlehl i mohutný jilm Radoňovicích u Hodkovic nad Mohelkou, který byl chráněn jako památný strom a ze kterého ekologové získávali semena pro nové sazenice.

V České republice se vyskytují tři druhy jilmů -- jilm vaz, jilm habrolistý a jilm horský. "Dříve byly neodmyslitelnou součástí krajiny, rostly v lesích, při březích řek a potoků, na mezích, v alejích a parcích," uvedl Antl. Jilm je zajímavý tím, že jeho plody na rozdíl od většiny listnáčů nedozrávají až na podzim, ale již na přelomu května a června. Semínka dokáže vítr přenášet na velké vzdálenosti. Nově vysazované stromy by podle něj měly být proti grafióze odolnější.

V projektu na záchranu ohrožených druhů dřevin chce společnost pokračovat i v příštích letech, navíc již letos rozšířila nabídku stromů o třešně ptáčnice, buky, javory nebo kaliny. Zatímco od roku 2003 do roku 2005 podporovalo její aktivity ministerstvo životního prostředí a nadace Partnerství, letos mají ekologové na svou činnost jen příspěvky drobných dárců. Záchraně ohrožených dřevin a lesů se Společnost přátel přírody věnuje 12 let. Ekologové sbírají semínka a pěstují z nich nové sazenice ve vlastních lesních školkách. Mimo jilmů pěstují také tisy, na Ještědu zakládají prales a věnují se i osvětě k ochraně přírody.

Petra Laurinová
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů