Sobota, 27. dubna 2024

Ústeckou zoo vyhřívá termální voda

Ústeckou zoo vyhřívá termální voda

Krásné Březno - Třicet pavilonů ústecké zoologické zahrady vyhřívá voda z nitra Země. Na povrch vyvěrá z vrtu hlubokého 514 metrů voda o teplotě 32 stupňů Celsia, která se dále ohřívá až na 50 stupňů. Nový systém geotermálního vytápění zoo včera uvedl do trvalého provozu ústecký primátor Petr Gandalovič spolu se zástupci zhotovitele: Skanska CZ a IVT Tepelná čerpadla.

Ředitel zahrady Tomáš Kraus řekl, že dosavadní systém vytápění párou byl již za hranicí životnosti. "Ten současný je nejen ekologický, ale navíc oproti původnímu odhadují odborníci provozní úsporu asi 50 procent," řekl Kraus. Termální vodu chce zoo v budoucnu využívat i jako užitkovou například pro koupání slonů.

Přípravy na změnu vytápění začaly již v roce 1998. O čtyři roky později byl v areálu vybudován vrt a poté zahájeny práce na instalaci 24 tepelných čerpadel v 5 stanicích a rekonstrukci rozvodů topné vody. Na podzim 2004 rozjela provoz první stanice tepelných čerpadel, která již v té době zajistila vytápění dolní části areálu zahrady. Loni v srpnu pak byla dokončena celá stavba a v prosinci spuštěn zkušební provoz nového topného systému.

Celá akce přišla na 48,5 milionu korun. Přes 15 milionů poskytl Státní fond životního prostředí, polovinu jako dotaci a druhou ve formě půjčky, 3 miliony věnovala Česká energetická agentura. Ostatní náklady uhradilo město Ústí, které je zřizovatelem zoo.

JAN VRANÝ

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů