Pátek, 26. dubna 2024

Na likvidaci staré ekologické zátěže v Hrádku přispěje EU

Na likvidaci staré ekologické zátěže v Hrádku přispěje EU

Hrádek nad Nisou (Liberecko) -- Evropské fondy přispějí 270 000 eury (zhruba 7,6 milionu Kč) Hrádku nad Nisou na Liberecku na likvidaci starých ekologických zátěží v areálu bývalé cihelny. Prostor v blízkosti centra města chce radnice v budoucnu využít pro vybudování obytné zóny. Sanace celého území přijde na více než 12 milionů korun a provedou ji během léta Vodohospodářské stavby Teplice, které vyhrály veřejnou soutěž. ČTK to dnes řekl hrádecký starosta Martin Půta.

Areál bývalé cihelny v blízkosti hrádeckého nádraží patří městu. Na jeho území stojí zchátralé objekty bývalé cihelny, inženýrské sítě i zpevněné plochy jsou v dezolátním stavu. "V současné době je areál znečištěn také černými skládkami komunálního odpadu a starými úložišti mazutu," uvedl Půta. Vodohospodářské stavby musejí provést asanaci pozemku a zdemolovat jednotlivé objekty. Součástí projektu je i vybudování přístupové cesty a provedení terénních úprav včetně ozelenění ploch.

Pozemek bývalé cihelny má podle Půty rozlohu kolem 5500 metrů čtverečních navazují na něj ale další zelené plochy a celková rozloha území dosahuje 15 hektarů. "Pro město je to rozvojová lokalita využitelná v horizontu deseti až 15 let," uvedl starosta. Na místě by podle něj měly postupně vyrůst bytové domy v přízemí s nebytovými prostory, na které naváže nižší rodinná zástavba. V areálu bude i prostor pro odpočinkovou zónu kolem bývalé jámy na těžbu hlíny pro výrobu cihel.

Projekt na využití zchátralého areálu zpracovávají mladí architekti, kteří se zapojili do projektu European 8 -European Urbanity. "V rámci akce podporované z Evropského společenství zpracovávají mladí architekti návrhy na využití tří obdobných areálů v městech takzvaného Malého trojúhelníku tvořeného německou Žitavou, polskou Bogatyní a českým Hrádkem nad Nisou," řekl Půta. Návrhy využití plochy bude mít město na podzim.

Leona Vacková
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů