Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Druhá (a s největší pravděpodobností zanedlouho první) největší automobilka světa oznámila svůj plán na nejbližší roky. V dalších čtyřech letech by se Toyota měla zaměřit na další snižování dopadů provozu aut na životní prostředí. Do roku 2010 se dojde ke kompletní obměně pohonných jednotek a převodovek, přičemž tento děj započal motorem V6 v roce 2003. V plánu je mimo jiné nový motor 1,8 l s modernizovaným systémem proměnného časování ventilů VVT-i nazvaným Dual-VVT-i a také převodovka CVT. Nové motory budou mít odlehčené písty a ložiska s nižším třením a měly by mít v roce až o 10 % nižší emise než ostatní konkurenti. Zdvojnásobí se také počet hybridních modelů a motory budou bez problémů schopny spalovat benzin s 10% podílem bioetanolu. Toyota také údajně zajistila bezproblémové fungování vozů na palivové články i při teplotách kolem –30 stupňů stejně, jako se to vloni podařilo Hondě.

Strašice - Vodní plocha plná uhynulých ryb. Smutný obrázek se naskytl v úterý večer obyvatelům Strašic na Rokycansku. "V místním rybníku uhynulo 350 kilogramů kaprů v hodnotě dvacet tisíc korun," uvedla včera Eva Borečková z okresního policejního ředitelství. Bližší podrobnosti nesdělila. Čeká se na expertizu, jejíž výsledky by měly být jasné začátkem příštího týdne.
Místní lidé jsou přesvědčeni, že do vody se dostala močůvka. Zda to bylo od zemědělce, s nímž mají v obci problémy, ale sdělit nechtěli. Přesto šlo podle nich o úmysl, neboť chemikálie by se v suchu do rybníka sama nedostala.

V týdnu od 12. do 18. června jsou dominantní alergeny: trávy, obiloviny, černý bez, šťovík, jitrocel, řepka olejka.
V uplynulém týdnu, zvláště v jeho druhé polovině, se výrazně zvýšilo množství alergenů v ovzduší. Jasně dominoval pyl trav a obilovin. Opět přibylo pylu šťovíku, jitrocele, černého bezu i kopřivy, zvýšilo se také množství spór vzdušných plísní, hlavně rodu Cladosporium. Řepka olejka v nižších oblastech už dokvétá.
Pro příští období očekáváme stále vysokou koncentraci vzdušných alergenů. Dominantním alergenem bude i nadále pyl trav a obilovin. Vedle pylu trav se na alergických potížích může podílet také pyl jitrocele, šťovíku, černého bezu a řepky olejky. Dlouhodobě se bude zvyšovat koncentrace spór vzdušných plísní a pylu kopřivy.
Předpokládané přeháňky a bouřky vyčistí ovzduší jen krátkodobě a alergikům tak přinesou jen přechodné zmírnění potíží.

OLOMOUCKÝ KRAJ - Příručku s názvem Ekomapa Olomouckého kraje - Jak chránit životní prostředí v Olomouckém kraji vydalo v těchto dnech vedení kraje.
Brožurka obsahuje nejen souhrn odpovědí na časté otázky z oblasti životního prostředí a kontakty na jednotlivé organizace, ale i např. informace o biopotravinách, kontaktní údaje jednotlivých ekofarem v kraji a výčet ekoproduktů, které nabízí. Brožura je rovněž doplněna mapou kraje, kde jsou zachyceny cyklotrasy, naučené stezky, chráněná území, sběrné dvory, autovrakoviště, skládky a jiné údaje zajímavé z oblasti životního prostředí, uvedla Renata Švecová-Honzáková z odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu. Ekomapa, kterou kraj vydal v nákladu 3000 výtisků, je k dispozici v sídle kraje.

PLZEŇ - Informace o turistických možnostech v Bavorském lese nabízí nově otevřené informační místo v Plzni, které tu zřídil příhraniční bavorský okres Regen. V nabídce mohou zájemci najít například pěší turistiku v Národním parku Bavorský les, nebo výlety..

Krajský soud v Ostravě pozastavil společnosti Lesy Beskydy z Frýdlantu nad Ostravicí práce pro LČR. Předběžné opatření vydal v pondělí na základě žaloby lesnických firem CE Wood a Solitera, na uzavřenou zakázku nesoutěžním způsobem.
Dokumentaci týkající se tendrů s frýdlantskou společností, které neproběhly podle zákona o zadávání veřejných zakázek, jsou LČR povinny předložit soudu do tří dnů.

Podmínky pro vodáky jsou na většině českých a moravských řek dobré. Teplé počasí v posledních dnech sice způsobilo, že v korytech ubylo vody, přesto je jí pro kanoisty a kajakáře stále dost. Na velkých řekách jsou průtoky nad hranicí deseti metrů krychlových a na některých jezech je stále třeba velká opatrnost. ČTK to sdělil Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.
Bez problémů jsou splavné velké řeky. Platí to o Vltavě u Lenory i pod přehradou, kde teče i 20 krychlových metrů za vteřinu. Podobný je průtok Moravy v Olomouci a Lužnice v Bechyni. Sázava je splavná až pod Ledčí, změnit to může jen déšť. Problémy nebudou mít vodáci ani na Ohři a Berounce. Splavné jsou i úseky některých méně využívaných toků, jako je dolní Opava a Odra, dolní Mže, Radbuza a Úhlava. Bečva je splavná již od středního toku. Málo vody je v Ploučnici, ale i tam lze proplout. Dostatek vody je v dolních tocích Divoké a Tiché Orlice, v dolní Metuji a v Bílině.

Spojené státy vyhlásily rozsáhlou oblast severozápadně od Havajského souostroví za největší přírodní chráněnou oblast na světě. Oznámila to americká média s tím, že prezident George Bush podepíše příslušný zákon ještě dnes.
Rezervace má délku 2250 kilometrů a celkovou rozlohu zhruba 350.000 kilometrů čtverečních, tedy asi jako Německo. Více než 70 procent rozlohy tvoří mělké moře s rozsáhlými korálovými útesy a zbytek neobydlené ostrovy.
V oblasti hnízdí přes 14 milionů mořských ptáků a žije tam více než 7000 živočišných druhů, z nichž asi čtvrtina je ohrožena vyhynutím.
Nová rezervace svou rozlohou předstihne dosavadní největší chráněnou oblast světa, kterou byla Velká útesová bariéra u australského pobřeží.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů