Čtvrtek, 28. března 2024

Města připravují studie a projekty proti velké vodě

Města připravují studie a projekty proti velké vodě
Také v jižních Čechách napáchaly záplavy v posledních letech nedozírné škody a není to tak dlouho, co o sobě velká voda dala v našem regionu vědět naposledy. Jaká protipovodňová opatření už se ve městech a obcích udělala?

Opatření se chystají na Vltavě i Malši

České Budějovice - Protipovodňová opatření krajské město začalo uskutečňovat ve větší míře hned po první vlně povodní v roce 2002.
V současné době jsou ve stadiu projektové dokumentace návrhy pro Malši. Ty ale brzdí spory mezi městem, projektantem, petičním výborem, který nesouhlasí s některými opatřeními v oblasti Malého jezu a ekologickými aktivisty. Městu se tyto průtahy nelíbí. "Svolal jsem proto schůzku jak zástupců petičního výboru, tak zástupců odboru životního prostředí," uvedl primátor Miroslav Tetter, který si od toho slibuje posun v jednání.
Zároveň radnice uskutečňuje výběrové řízení na zhotovitele stavby na pravém vltavském břehu v úseku od Dlouhého mostu po Budivojovu ulici. Zde by se měla v souvislosti s rekonstrukcí vozovky realizovat i protipovodňová opatření. "Do nového chodníku budou zabudovány betonové patky," řekl primátor. V případě povodní se mobilními zátarasy zvýší břeh zhruba o stejnou výši, jakou měla provizorní stěna z pytlů s pískem při záplavách v roce 2002.

Koryto Polečnice je už bezpečnější

Český Krumlov - Problém protipovodňových opatření začalo město řešit ihned po ničivé povodni v roce 2002.
"Zahájili jsme práce na odborných studiích, které navrhovaly řešení ochrany nejproblémovějších míst, tedy především okolí potoku Polečnice. Povodí Vltavy se pak věnovalo zejména oblastem kolem Vltavy," sdělila mluvčí Městského úřadu v Českém Krumlově Jana Zuziaková.
První práce na Polečnici zahájilo Povodí Vltavy v letech 2004 a 2005. "Jejich cílem bylo zajistit co nejrychlejší a poměrně bezpečný průtok vody korytem potoka," vysvětlila mluvčí. Dělníci tak například snížili hranu jezu u parkoviště autobusů, přechod vody v korytě je nyní pozvolnější. Pokáceli také vzrostlé dřeviny a vyspravili nábřežní stěny.
S dalšími protipovodňovými opatřeními počítá nový územní plán města. "Jedná se hlavně o přesné vymezení rozlivových ploch a ploch vymezených pro veřejně prospěšné stavby, které by eliminovaly nepříznivé účinky povodně," dodala Jana Zuziaková.

Městská policie bude sledovat vodu na internetu

Prachatice - Každoročních záplav se bojí všichni lidé. "Protipovodňová opatření jsou vybudována. V místech, kde měly záplavy škody, už se občané nemusejí bát. Samozřejmě záleží na množství vody. Během čtrnácti dnů bychom měli nainstalovat vodoměrnou stanici. Bude umístěna v potoku u bývalého pivovaru, dnes plaveckého bazénu a bude napojena na městskou policii, která na monitoru přes internet bude sledovat výšku vody," řekl Jiří Zoubek, který má na prachatické radnici na starost krizové plánování. Stanice podle něho může včas upozornit protipovodňové středisko na blížící se nebezpečí. "To je rozhodně přínos," zdůraznil Zoubek.

Studie ochrany města proti vodě je na světě

Strakonice - V parnu, které nad naším územím panuje již pár týdnů, možná nikomu téma velké vody na mysl nepřijde. Strakonice ale nechtějí usnout na vavřínech, proto pokračují v práci na protipovodňových opatřeních.
"Máme zpracovanou Odtokovou studii povodí Otavy v úseku mezi Střelskými Hošticemi a Strakonicemi, která se zabývá posouzením stavu potoků a drobných vodních toků v daném území. Také navrhuje konkrétní opatření, jenž mohou umožnit převedení vyšších průtoků," řekla vedoucí oddělení vodního hospodářství strakonické radnice Eva Předotová. Jak dále uvedla, opatření jsou vymezena údolní nivou Otavy a přilehlým územím.
Jedním ze záměrů této studie je podle Evy Předotové například obnova původního rybníka u zámku Střela. "Ten by měl v případě nárazového deště území před Strakonicemi i jim samotným odlehčit," uvedla Předotová.
Kolik bude úprava vodních toků stát, bude ale jasné teprve tehdy, až radnice či obce na Otavě rozhodnou o konkrétních opatřeních a následně zažádají o vypracování projektu. "Předpokládá se ale, že náklady budou hrazeny jak z rozpočtu města či obcí, tak ze státních prostředků či strukturálních fondů Evropské unie," doplnila ještě Eva Předotová.

Veselští naplánovali čtyři hlavní kroky

Veselí nad Lužnicí - Město patřilo k nejvíce povodněmi postiženým lokalitám jak v roce 2002, tak i letos o jarním tání. "V současné době pracujeme na čtyřech základních krocích, které by nám měly pomoci v budování účinných protipovodňových opatření," uvedl starosta Petr Hynek (ODS).
Tři zásadní úkoly, s nimiž Veselští počítají, se budou zpracovávat projekčně. "Jedná se o rozšíření koryta řeky Lužnice od soutoku s Nežárkou, dále chceme na pravém břehu postavit ochrannou hráz na Nežárce a doplňkovým opatřením bude zabezpečení kanalizace, akumulace a odvodu průsakových vod," upřesnil Hynek. Čtvrtým plánovaným opatřením bude další ochranná hráz na Bechyňském potoce. "Zde bychom chtěli zahájit práce už letos," mínil starosta.
Co se týče územního plánu, problém s navrženými opatřeními podle Hynka není. "Postupujeme ve spolupráci s Povodím Vltava, střediskem Horní Lužnice," řekl. Na projekty má město část peněz k dispozici, podle odhadu bude třeba několik set tisíc korun.
Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů