Sobota, 27. dubna 2024

V Kovohutích mají málo elektroodpadu

V Kovohutích mají málo elektroodpadu

PŘÍBRAM - Místo třísměnného provozu v průměru jen jeden den v měsíci funguje linka na likvidaci vyřazených elektrospotřebičů a elektronických zařízení ve společnosti Kovohutě Příbram nástupnická, a. s.

Na lince, spuštěné loni v listopadu, má být přitom ročně zlikvidováno až 10 000 t vyřazených elektrospotřebičů. Většinu elektroodpadu musíme zpracovávat ručně. Převážně totiž zpracováváme televize a počítačové monitory. Přitom největší zájem máme o drobné domácí spotřebiče, jako jsou videorekordéry, přehrávače, telefony a další materiál. Ten se nám ale nedaří v dostatečném množství získávat, konstatoval Petr Janda, ředitel divize Elektroodpad.

To, že Kovohutě Příbram získávají málo elektroodpadu, vysvětluje Petr Šulc ze společnosti Asekol, která se zabývá sběrem a recyklací starých elektrospotřebičů, velkou nabídkou zpracovatelských kapacit na trhu. Vybíráme si zpracovatele jednotlivých skupin odpadů tak, abychom zajistili nejnižší ceny za dopravu a zpracování, uvedl. Pro Kovohutě to podle něj ale rozhodně neznamená, že by systém byl pro ně jako zpracovatele elektroodpadu uzavřen. Podle jednatele společnosti Dokas, která provozuje sběrný dvůr v Dobříši, Jiřího Krotila by bylo dobré, kdyby Kovohutě vyvinuly větší aktivitu v získávání elektroodpadů: O zpracovatelské lince této firmy ani nevím. Pokud by od nás chtěli odebírat elektroodpad, mohou ho mít, ale musí se snažit.

Systém zpětného odběru elektroodpadů v ČR funguje naplno tři měsíce. Podle prodejců a provozovatelů sběrných dvorů se lidé poměrně rychle naučili odevzdávat nefunkční rádia, televize, přehrávače, mobilní i tradiční telefony a další elektropřístroje k recyklaci. Za tři měsíce jsme od nás odváželi již tři plné kamiony elektroodpadu, uvedl Krotil. To, že lidé nosí staré elektropřístroje i do obchodů, potvrzuje majitel příbramského obchodního domu s elektronikou Alois Dvořáček: Naši zákazníci vědí, že součástí ceny nového elektropřístroje je i jeho likvidace. Staré, nefunkční zboží nosí i k nám a my je předáváme k likvidaci.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů