Pátek, 19. dubna 2024

Vodní elektrárny zákon neporušují

Vodní elektrárny zákon neporušují

Děčín - V současných horkých dnech, kdy ubývá vody v řekách, kontrolují pracovníci České inspekce životního prostředí (ČIŽP) a příslušní úředníci městských úřadů či magistrátů malé vodní elektrárny. Zákon nedovoluje provoz těchto vodních děl při nízkém stavu vody, jako je nyní. Ve čtvrtek kontrolovali elektrárny na Ploučnici na Děčínsku. Žádné porušení zákona jsme nezjistili, řekl Pavel David z ústeckého pracoviště ČIŽP.

Elektrárny obešli kontroloři dvakrát: dopoledne a potom večer. Měli jsme upozornění, že některá vodní díla večer mohou být v provozu, poznamenal David. Všechny elektrárny, které kontroloři navštívili večer, stály.

Při provozu si malé vodní elektrárny odebírají vodu z hlavního koryta řeky do svých náhonů. Při současném horkém počasí, kdy je vody málo, by další snížení hladiny mohlo ohrozit život v řekách. Na Ploučnici je nyní 13 malých vodních elektráren a tři další jsou ve výstavbě.

Pokud by elektrárny byly za současného sucha v provozu a odváděly vodu, mohla by v Ploučnici vyhynout řada živočichů. V řece žijí podle Davida například raci, vranky obecné, střevle potoční a mihule, tedy druhy, které patří mezi zvlášť chráněné. "Loni jsme v Benešově nad Ploučnicí dokonce viděli lososa," uvedl David.

Za úhyn zvláště chráněných živočichů v důsledku provozu malé vodní elektrárny hrozí provozovateli pokuta až do výše dvou milionů korun.

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů