Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Podle poslední zprávy Evropské agentury pro životní prostředí (za rok 2004) došlo již druhým rokem k růstu emisí skleníkových plynů v Evropské unii. Jednalo se o růst o 0,4 % přičemž o rok dříve rostly dokonce o 1,5 %. Nejvyšší nárůsty zaznamenalo Španělsko a Itálie. Naopak v Německu, Dánsku a Finsku emise nejvíce poklesly. V rámci kjótské dohody se EU zavázala ke snížení emisí do roku 2010 oproti roku 1990 o 8 %. Porovnání dosavadních statistik však ukazuje, že v EU zatím došlo ke skutečnému snížení emisí oproti roku 1990 jen o 0,9 %.

Od 1.7.2006 velké množství elektrických a elektronických výrobků uvedených na trh v EU nesmí obsahovat některé nebezpečné látky, které mohou ohrozit lidské zdraví a životní prostředí. Jedná se olovo, kadmium, rtuť a šestimocný chróm z těžkých kovů, dále dvě skupiny retardérů hoření obsahujících bróm, a také PBB a PBDE. Vstupují tak v platnost dvě směrnice 2002/95 – o omezeních nebezpečných látek v elektrických a elektronických výrobcích a 2002/96 o odpadech z elektrických a elektronických výrobků

Evropská komise schválila návrh nové směrnice, která stanovuje kvalitativní standardy pro čistotu povrchových vod. Směrnice navazuje na rámcovou směrnici o vodě a stanovuje příslušné hladiny obsahu 41 nebezpečných chemikálií (33 prioritních chemických látek a 8 dalších chemických nečistot) v povrchových vodách. Členské státy musí nejpozději do roku 2015 dosáhnout těchto maximálních limitů u všech prioritních chemických látek a do roku 2025 docílit nevypouštění těchto látek do vody.

Vlaštovku rekordmana chytili před několika dny ornitologové na Žďársku. Sameček vlaštovky obecné odchycený na Odranci se nejenom od roku 2003 vrací stále na hnízdiště, ale jsou mu už skoro čtyři roky.
"Letos v polovině července jsme odchytili dvacet dospělých ptáků. Oproti předchozím letům byl menší počet okroužkovaných ptáků. Jeden z důvodů snižování početnosti jsou ztráty při tahu a na zimovištích, kde jsou i drobní ptáci loveni po tisících," řekl Jaromír Čejka ze Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy.
Z dvaceti odchycených vlaštovek byla kroužkována pouze jedna, sameček. A ten je právě výjimečný.
"Kroužkovali jsme ho v srpnu 2003 jako mládě, ale on se na Odranec vrátil hnízdit už třikrát. Odchytili jsme ho každý rok při kontrolních odchytech. Do určité míry je ojedinělý i jeho věk. U drobných ptáků je obrovská úmrtnost v prvním roce jejich života a potom také často umírají.
Uvádí se proto věk dva až tři roky. Tohle už je skoro čtyřletý pták," vysvětluje Čejka a dodává s úsměvem: "Určitě by zasloužil nějaký řád nejen za věrnost, ale i za výdrž."

V oblasti pramenu tří řek v provincii Qing Hai, kde pramení Dlouhá, Žlutá a Perlová řeka bude letos pokračovat posilování ekologické imigrace. Provincie Qing Hai se chystá letos uvolnit 88 milionů čínských juanů pro realizace ekologické imigrace 11 tisíc obyvatel.
Ekologická imigrace v této oblasti začala v roce 2004 a počet imigrantů už překročil 10 tisíc lidí. Zástupce šéfa provincie Qing Hai Zhao Yongzhong nedávno uvedl, že provincie Qing Hai bude pokračovat v ekologické imigraci a proměnou pastvin v prérii a orné půdy v les zabraní tendenci zhoršování ekologického prostředí v oblasti pramenů tří řek.
Oblast pramenů tří řek je největší přírodní mokřina v nejvyšší nadmořské výšce v Číně. V posledních letech kvůli rostoucím aktivitám člověka bylo ekologické prostředí v této oblasti poškozeno. Čína už založila přírodní rezervaci u pramenů tří řek, podnikla mnoho opatření k obnově a ochraně místního ekologického prostředí.
 
Čínsko-italský projekt s celkovou investicí více než 20 milionů čínských juanů pro monitoring a zlepšování kvality ovzduší v západočínském Urumqi, hlavním městě Ujgurské autonomní oblasti Sinťiang byl odstartován v těchto dnech.
Cílem akce je vytvořit v tomto městě dokonalý kontrolní systém kvality ovzduší. V rámci projektu bude otevřeno 6 monitorovacích stanic, jeden kompletní mimořádný kontrolní systém, dvě kanceláře tohoto projektu, jeden nový kontrolní systém kvality ovzduší a kontrolní centrum. Itálie poskytne zařízení pro soustřeďování a analýzu údajů a provozní správní systém po instalování těchto zařízení. Kromě toho, Itálie poskytne školení čínským pracovníkům.
Je to další projekt spolupráce mezi Čínou a Itálií v oblasti ochrany životního prostředí poté, co obě země podepsaly Memorandum o porozumění o spolupracovních projektech. Celý projekt skončí v roce 2008.

Sečská přehrada mívá téměř každé léto problémy s přemnožením sinic a řas, kterému se říká vodní květ. K přemnožení těchto organismů dochází za teplého počasí v důsledku velkého obohacení vody živinami (často splachy s polí nebo zaústěním kanalizace). Sinice však produkují škodlivé látky, které způsobují alergie nebo mohou produkovat i další jedovaté látky, které mohou způsobit úmrtí ryb, ale i zdravotní komplikace u lidí. Proto nelze vodní nádrže, kde došlo k nárůstu vodního květu doporučit ke koupání. Pokud se rozhodnete pro koupání v takové nádrži neměli by jste se v ní zdržovat příliš dlouho (max. 10 min.) a po koupání se osprchovat čistou vodou. Vodní květ se po vodní hladině pohybuje ve směru větru a tak lze na některých březích najít místa s výrazně nahromaděným vodním květem. Na takových místech by si rozhodně neměly hrát děti. O kvalitě vody rekreační nádrže, v které se chcete koupat, se můžete informovat na Státní zdravotním ústavu (dříve okresní hygienická stanice) tel. 469 326 630. Další informace najdete na www.sinice.cz.

Skládka komunálního odpadu hořela v noci na dnešek v Úholičkách v okrese Praha - západ. V posledním týdnu šlo už o druhý požár této skládky. ČTK o tom informoval mluvčí středočeských hasičů Ladislav Křivan.
K ohni v neděli večer vyjelo sedm jednotek hasičů a osm cisteren. Kvůli zápachu a kouři na místo hasiči vyslali i speciální auto s dýchací technikou. "Uhašení nám trvalo více než pět hodin," uvedl Křivan.
Příčinu ohně zatím vyšetřovatelé neznají, podle Křivana hořelo jak na povrchu skládky, tak uvnitř uloženého odpadu.
Požáry na skládkách jsou poměrně časté. Na Libčevsi severu Čech na jaře opakovaně hořela skládka německého odpadu, který zřejmě někdo úmyslně zapálil. V červenci vzplála skládka v Litvínově, kam byl německý odpad dříve převezen.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů