Pátek, 26. dubna 2024

Drahé suroviny přinesly těžařům rekordní zisk

Drahé suroviny přinesly těžařům rekordní zisk
Těžařství zažívá skvělé časy. Firmám, které z hlubin země dolují uhlí či průmyslové i drahé kovy, rostou zisky rekordním tempem. Včera své výsledky oznámila světová jednička v oboru BHP Billiton. Její čistý zisk vzrostl ve druhém pololetí fiskálního roku o 77 procent na 6,1 miliardy dolarů, za celý rok pak firma vydělala 10,45 miliardy.
O mnoho hůře na tom nejsou ani největší konkurenti Billitonu - Rio Tinto, které se profit zvýšil o 75 procent, a Anglo American se 60procentním růstem. Za vším stojí stále se zvyšující ceny komodit na světových trzích. Zatímco poptávka po nich se stále zvyšuje, nabídka ustrnula na mrtvém bodě.
"V zemích, jako je Čína nebo Indie, je po kovech stále větší hlad. Lidé se chtějí přiblížit západní civilizaci a houfně kupují modernější vybavení nebo šperky," vysvětluje Štěpán Pírko ze společnosti Colosseum, která obchoduje s komoditami.
"Na druhou stranu, nové doly se téměř neotvírají, při současných ekologických opatřeních to může trvat několik let," dodal.
Spokojený s výsledky své firmy je i šéf BHP Charles "Chip" Goodyear. Navíc se dívá s optimismem i do budoucna. "Poptávka po kovech a uhlí v Číně poroste i v příštích letech, tamní rychle rostoucí ekonomika bude spotřebovávat kovů stále víc," řekl Goodyear agentuře Bloomberg. Čína je největším světovým konzumentem minerálů. BHP, která drží světové prvenství v produkci uhlí pro ocelářský průmysl a je třetím největším vývozcem železné rudy, přitom do říše středu dodává více než dvacet procent své celkové produkce.
Že ceny surovin i nadále porostou si myslí i odborníci, včetně Pírka nebo Alfreda Wonga ze singapurské společnosti UOB. "Zásob totiž bude stále méně," shodují se. Lidé si navíc z obavy před inflací stále častěji ukládají své peníze v drahých kovech, které podobně jako ostatní komodity šplhají k výšinám. Zlato se letos v květnu dostalo na nejvyšší hodnoty za 25 let, v květnu dosáhla rekordu i měď, o devatenáct procent vzrostly od dubna ceny železné rudy.
Podle odborníků tak těžařské firmy mohou očekávat skvělé výsledky i v dalších letech.
Situace by však pro ně úplně růžová být nemusela. Čína se chce totiž závislosti na největších světových těžařských společnostech zbavit a chystá se opatřit si suroviny z vlastních zdrojů. Najít je chce těžit v provincii Vnitřní Mongolsko na severu země, která podle Geologického výzkumného ústavu Vnitřního Mongolska ukrývá bohaté zásoby uhlí, olova a zinku, stejně jako mnoha dalších minerálů včetně mědi.
"Čína odtud může získat nezanedbatelnou část surovin, které pro své fungování potřebuje," potvrdil Bloombergu Dudley Kingsworth z poradenské firmy Industrial Minerals of Australia.
Růst cen surovin zákonitě dopadá i na spotřebitele. Automobilky, strojírenské či stavební firmy, ti všichni musí zdražovat. "Kov začíná být luxusem, proto se stále častěji třeba v automobilovém průmyslu nebo ve stavebnictví používají náhražky například z plastů. Drahé suroviny jsou problém," řekl Pírko.
Strmý nárůst cen potvrzují i odběratelé v Česku. "Záleží na komoditě, ale v našem případě například u niklu šly ceny na burze hodně nahoru," uvádí šéf správní rady plzeňského konsorcia Škoda Steel Michal Horáček. Tomáš Egermajer, vedoucí nákupu ve škodováckých kovárnách, které produkují v rámci konsorcia především přírubové hřídele pro větrné elektrárny, mluví o více než stoprocentním nárůstu ve srovnání s cenou v loňském říjnu.
Tehdy se tuna niklu na burze obchodovala za 11 tisíc dolarů, dnes za 28 tisíc. "S dodavateli se snažíme domlouvat smlouvy na delší dobu. A pokud možno ceny držet co nejdéle. Jako stabilním odběratelům se nám to zatím daří," líčí strategii Egermajer.


Výsledky těžařských společností
Čistý zisk za pololetí (v mil. dolarů)
Firma 1. p. 06 1. p. 05 růst %
BHP Bil. 6086 3450 77,0
Rio Tinto 3796 2165 75,3
Anglo Am. 2943 1838 60,1
Xstrata 1132 797 42,0

Tržby za pololetí (v mil. dolarů)
Firma 1. p. 06 1. p. 05 růst %
BHP Bil. 16861 15371 9,7
Rio Tinto 10621 8671 22,5
Anglo Am. 16175 14510 11,5
Xstrata 5178 3765 37,5
Cena za akcii (v GBp)
Firma 23. 8. 06 23. 8. 05 růst %
BHP Bil. 1026 835 22,9
Rio Tinto 2765 1993 38,7
Anglo Am. 2402 1379 74,2
Xstrata 2283 1331 71,5

Zdroj: bloomberg
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů