Úterý, 16. dubna 2024

Členové vlčí hlídky potřebují fyzičku

Členové vlčí hlídky potřebují fyzičku

Olomouc - Na propagaci a nábor nových členů do vlčích hlídek v Beskydech se v těchto dnech chystá třiadvacetiletý student Přírodovědecké fakulty UP Miroslav Kutal, který je jejich koordinátorem. Akci zaštiťuje olomoucká ekologická organizace Hnutí Duha. "Do terénu vyrazíme už na podzim. V průběhu září a října ale chceme ještě oslovit nové lidi, naše stabilní jádro tvoří totiž zhruba desítka členů," řekl Kutal. Vloni se přitom do akce zapojila asi stovka dobrovolníků.
Pokud se k nim chcete přidat nesmí vám podle Kutala chybět dvě věci: nadšení a dobrá fyzická kondice. "Vycházíme většinou už za rozbřesku a putujeme až do večera. Občas děláme noční pochody nebo přespáváme v lese. Za den skupinka ujde zasněženým terénem zhruba deset až dvacet kilometrů," doplnil.
Cílem hlídek je zmapování počtu rysů, vlků popřípadě medvědů na území Beskyd. Hlídky také brání pytlákům v nelegálním odchytu těchto šelem. Výsledky hlásí dobrovolníci CHKO Beskydy. "Rádi bychom se rozšířili ještě do Jeseníků kvůli rysům, zatím na to ale bohužel nemáme síly," dodal Kutal. Ten také poukázal na to, že i přes přísnou ochranu šelem ve volné přírodě stále ubývá. "Příčina? Tou největší je pytláctví. Negativní vliv má prostředí, střety zvěře s automobily, ale spousta zvířat jen tak prostě zmizí. Například v 80. letech žilo v Jeseníkách zhruba dvacet rysů, dnes jsou tak jen dva až tři," tvrdil.

Zdroj: Přerovský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů