Pátek, 29. března 2024

Ambrozek: Chci získat víc peněz pro přírodu

Ambrozek: Chci získat víc peněz pro přírodu

Praha - Do čela Českého svazu ochránců přírody se o víkendu vrátil Libor Ambrozek, který byl ještě před několika dny ministrem životního prostředí ve vládě Jiřího Paroubka. Spolek založený v roce 1979 je s bezmála deseti tisíci členy největší ekologickou nevládní organizací v zemi.

Na co byste se chtěl v ČSOP především zaměřit?

Svaz ochránců přírody má svou tradiční činnost, a to je praktická ochrana přírody a práce s dětmi. S ní naprosto souhlasím. Mojí prioritou bude zvýšení členské základny. Myslím si, že u nás je stále velký prostor získat pro aktivní ochranu přírody více lidí, jako se to daří v západoevropských zemích. Chceme také rozvíjet projekt pozemkových spolků. To znamená snahu o ochranu přírody vykupováním chráněných území prostřednictvím soukromých dárců a veřejných sbírek.

Je reálné, aby se ČSOP podařilo nashromáždit takové prostředky, aby mohl vykupovat i větší území, jako třeba National Trust ve Velké Británii?

Samozřejmě to jsou naše vzory. Jak holandské či americké spolky, tak královská britská společnost. U nás už se uskutečnily první sbírky, vybralo se několik milionů korun, koupili jsme pár prvních hektarů. Věřím, že kdyby se podařilo tento projekt rozvinout, a mohli bychom vykoupit nebo pronajmout další území, nastartovala by se tak cesta k ochraně přírody.

V rozhovoru pro časopis Sedmá generace jste uvedl, že uvažujete o založení nadace, která by se věnovala ochraně přírody. Končí tyto snahy vaším návratem do čela ČSOP?

Moje vize vybudovat nadaci na ochranu přírody souvisí s činností v ČSOP. Dnes jsou nevládní organizace hodně závislé na veřejných zdrojích, ať už na krajích, státu nebo evropských fondech. Nadační rozměr je u nás zatím pořád velice slabý. Uvidíme, jestli se to podaří. Nadace by samozřejmě byla otevřená pro všechny organizace, které se ochranou přírody zabývají.

Středočeské Deníky Bohemia

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů