Pátek, 26. dubna 2024

Inspekce životního prostředí zakázala těžbu nerostů

Případ šetří trutnovská policie. Posuzuje zda při černé těžbě nebyl okraden stát.
Inspekce životního prostředí zakázala těžbu nerostů

 Horní Olešnice - Česká inspekce životního prostředí zakázala černému prospektorovi nepovolenou těžbu českých granátů. Nezákonnou činnost prováděl člověk téměř rok v Zadní Ždírnici.
Těžař podle ekologů ze sdružení Arnika bagroval bez povolení v chráněné nivě Ždírnického potoka, přehradil jeho tok a zdevastoval vzácnou louku, kde rostly chráněné rostliny - úpolíny. " V květnu 2001 jsem sepisovala seznam rostlinných druhů pro svou doktorskou práci. Ani jsem nepomyslela, že nádherná úpolínová louka, která byla jednou z největších botanických vzácností nejen Zadní Ždírnice, bude zakrátko patřit k relikviím. Z kdysi druhově bohaté vlhké louky zbyla po těžařských zásazích pouze obnažená plocha bez sebemenších pozůstatků vegetace, kterou lze jen těžko vrátit do původního stavu," uvedla Martina Stránská. Těžařské aktivity podle ní zasáhly zřejmě nejvzácnější lokalitu v regionu.


Zákaz těžby vydala inspekce 24. srpna. Pro novináře však zatím nechce případ komentovat. " Vyjádříme se až naše rozhodnutí nabyde právní moci," konstatovala Jana Štěpánková z České inspekce životního prostředí. Ekologové ale redakci potvrdili, že zákaz se vztahuje na " rýžování" granátů v údolí Ždírnického potoka i na pozemku černého těžaře. Ten dokonce nesmí těžbu dovolit ani nikomu dalšímu.


" Tento zákaz je významný i jako varování všem nelegálním těžařům a kopáčům hledajícím snadné zbohatnutí nejen v Podkrkonoší," uvedl právník Arniky Lukáš Matějka.


Rozhodnutí vítají členové občanského sdružení Pod Rovněmi, kteří se dlouhou dobu snažili omezit nešetrné rýžování českých granátů. " Zákaz je správným rozhodnutím," přiznal člen Jaroslav Fingr. Právě on s kolegy na nepovolené rýžování upozornil. " Nejprve obecní úřad, potom životní prostředí v Trutnově a nakonec policii," dodal.


Zákazem činnosti ale případ nekončí. Kriminální policie v Trutnově totiž prošetřuje, zda se těžař při svých aktivitách nedopustil krádeže. Vše, co je podzemí, je totiž podle zákona majetkem státu. " Dotyčný je zatím podezřelý z krádeže. Zatím čekáme na odborné posudky," potvrdil policejní mluvčí Radek Schovánek.

PAVEL CAJTHAML

Fotografie: Horní Olešnice už nebude rájem pro nepovolenou těžbu granátů. Černého prospektora vyšetřuje policie, inspekce životního prostředí mu vyslovila zákaz těžby.
Ilustrační foto: Aleš Vaníček

 Zdroj: Krkonošské noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů