Pátek, 26. dubna 2024

V Bruntále se lépe dýchá v létě

V Bruntále se lépe dýchá v létě

Bruntál - Výrazně čistším životním prostředím se ve srovnání s průmyslovou částí Moravskoslezského regionu může pochlubit Bruntál a jeho okolí. I zde však ovzduší zatěžuje doprava a v zimě i lidé topící méně kvalitními palivy. Řeky v Bruntále a okolí znečišťují hlavně splašky, předpokládá se však zlepšení.


V Bruntále nejsou velké průmyslové zdroje, které by do místního ovzduší každoročně vypouštěly desítky či stovky tun nečistot. "Dá se říci, že znečištění ovzduší není bruntálským problémem, vzduch máme zatím relativně čistý," říká mluvčí místní radnice Jiří Ondrášek.
V souvislosti s otevřením českopolského hraničního přechodu Bartultovice pro kamiony se však aktuálním problémem stala narůstající doprava, která s sebou přináší i větší podíl prachu či výfukových zplodin. "Město by proto potřebovalo obchvat," doplňuje Ondrášek.
Velkým zdrojem znečištění vzduchu je v Bruntále také topení nekvalitními palivy. "V zimním období činí spalování méně kvalitních paliv a odpadů v malých lokálních zdrojích problémy," říká Jiří Ondrášek.


Podle odborníků z Českého hydrometeorologického ústavu někdy dochází i ve městech, kde ovzduší neznečišťují průmyslové zdroje, k překračování limitů, a to právě kvůli topení uhlím a odpadem. U větších a frekventovaných komunikací také kvůli houstnoucí dopravě.


"Na kvalitu ovzduší v lokalitách, kde se nevyskytuje moc průmyslových zdrojů a převažují domácí topeniště, mají významný vliv lokální topeniště v kombinaci s nepříznivými meteorologickými podmínkami, jako je inverze či slabé proudění vzduchu. V blízkosti komunikací má významný vliv i autodoprava," uvedl Libor Černikovský z Českého hydrometeorologického ústavu.


"V obcích s lokálním vytápěním tuhými palivy byly při kampaňových měřeních během topné sezony naměřeny koncentrace benzo(a)pyrenu srovnatelné s průmyslovými oblastmi," dodal Černikovský.
Ani na povrchové vody v Bruntále a okolí nemají výraznější vliv průmyslové zdroje. Příčinou znečištění jsou především splašky. Potoky v oblasti nad přehradní nádrží Kružberk se kvůli zvýšené ochraně nádrže pravidelně laboratorně sledují. "Kvalita vody v Černém potoku je v úseku od města Bruntál až po ústí klasifikována jako silně znečištěná. Ovlivňuje ji hlavně bruntálská čistička, svou roli hraje i rozptýlená zástavba s individuálním čištěním odpadních vod. Obdobná situace je na Rázovském potoku," říká mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.


Loni však proběhla rekonstrukce čističky v Bruntále a čeká se zlepšení. Například v Opavě a Krnově přispěly opravy čističek odpadních vod k současné kvalitě vody v řece Opavě. Povodí Odry ji řadí mezi čisté toky. Čističky sice do řek vypouštějí nečistoty, 90% splašků však zadrží.

Zdroj:Mladá fronta Dnes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů