Pátek, 26. dubna 2024

Zápach na Americe je z hnijícího ovoce

 Občas se stane, že město zavalí nepříjemný zápach. Obyvatelé Ameriky ho prý mají k dispozici každou středu. Co se děje?
Zápach na Americe je z hnijícího ovoce

Písek - "To se nedá vydržet. Městské služby ve středu přes Ameriku něco vyvážejí a smrdí to tady neskutečným způsobem. Navíc močůvka, nebo co to je, vytéká z auta na silnici," čílil se po telefonu jeden tamní domorodec. "Když jsme na to vedení služeb upozornili, smáli se," dodává muž, který se představil jako pan Novotný. Na místo jsme se zajeli podívat. "No, občas to tady opravdu smrdí. Tady, podívejte se, ty tmavý čáry... To jsou skvrny, které z toho auta vytékají," ukazuje pán středních let na vozovku. "Ale co vozí, to nevím." Paní Svobodová, která bydlí na rohu ulic Máchovy a Otakara Jeremiáše, nám podá informace z první ruky. "Městské služby tady každou středu svážejí odpad z bio popelnic," vysvětluje. "V těch popelnicích je vše ze zahrádek, ostříhané větve, ovoce. To hnije. Asi mají služby nějaké špatné auto, nebo co. Právě ta voda ze shnilého ovoce vytéká na silnici. A to děsně smrdí." Ona sama prý dokonce vzala hadici a snažila se vyteklý "sajrajt" z vozovky smýt. Podle místních by tato lokalita uživila na jaře a na podzim mnohem více bio popelnic. Ty, co tam jsou, nestačí. Jakmile je služby vyvezou, odpoledne jsou narvané. Co na to městské služby
"Zápach pochází skutečně z bio odpadu, který je svážen z této lokality nad Zborovskou ulicí," uznává tisková mluvčí Městských služeb Písek Iva Kárová. "Tento odpad svážíme vozidlem na svoz klasického domovního odpadu. To proto, že nádoby na bio odpad jsou v Písku pouze ve dvou lokalitách, tudíž se nevyplatí investovat do speciálního vozu," vysvětluje dále.
Občané by si měli přesně zjistit, co do bio odpadu patří. Rozhodně ne pytel hrušek či jablek. "Pokud je komunikace znečištěna, snažíme se ji vždy uklidit zametacím či kropícím vozem," dodává ke stížnosti Kárová.

Co na to životní prostředí

Je sice fajn, že se lidé snaží třídit bio odpad do speciálních nádob, ale málokdo ví, že se jedná o nadstardní služby ve sféře třídění. "Jde o pilotní projekt, kdy chceme vyzkoušet, jestli by lidé skutečně bio odpad třídili. Bio nádoby jsou umístěné pouze ve dvou vytipovaných lokalitách. Na Americe, kde je vilová zástavba, a na sídlišti Milady Horákové, kde jsou paneláky," říká vedoucí odboru životního prostředí Miloslav Šatra.
Ameriku zvolili odborníci z toho důvodu, že lidé odtud vozili bio odpad do blízkého lesa a zakládali tak černé skládky.
Nádoby nejsou určené pro odpad s vysokým obsahem vody. Tu ale ovoce tlením produkuje a z toho vzniká zápach. "Když tam někdo hodí pár jablek, hrušek, nic se nestane. Na malé množství vody jsou nádoby uzpůsobené. Když tam někdo vyhodí celou úrodu, je to špatně," vysvětluje Šatra.
Příští rok počítá odbor životního prostředí s tím, že do sběrného dvora na Logry umístí speciální kontejner na bio odpad. Zejména na ovoce, které je podzimní záležitostí. Zda ho lidé budou využívat, ví jen ďábel. Většinou zvítězí pohodlnost.

 Zdroj: Písecký deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů