Čtvrtek, 25. dubna 2024

Unie vyhrožuje vodárnám

Unie vyhrožuje vodárnám

VÝCHODNÍ ČECHY - Ve vodárnách a na radnicích, které je vlastní, zavládla mrzutost vůči Evropské unii, jež Česku slíbila milionové dotace do vodovodů, kanalizací či čistíren odpadních vod. Podle řady starostů totiž EU svůj postoj najednou otočila.

A kvůli častému "promíchání" veřejného a soukromého kapitálu zastavila financování řady projektů. To by znamenalo, že Česko nestihne do roku 2010 postavit slíbené čističky a bude Bruselu platit tvrdé sankce.

"My jsme ale veřejná společnost, drobným podílníkům patří jen osm procent akcií, zbytek obcím a městům. A s ostatními výhradami EU vůči českému vodohospodářství jsme také schopni se vypořádat," uvedl ředitel Vodovodů a kanalizací (VaK) Hradec Králové František Barák.

Podobně argumentuje i vedení dalších vodáren. Někde se VaK snažily z pasti uniknout rozdělením na vlastníka infrastruktury a zpravidla soukromého provozovatele, ani to však u evropských úředníků nemusí být výhrou. " Může jim vadit, že financují něco, z čeho bude těžit soukromý nájemce," míní ředitel trutnovského VaK Josef Moravec.

Právě hradecký VaK je odkázán na více než čtyřsetmilionovou pomoc EU. Na rekonstrukci čističky a kanalizací se má Brusel podílet téměř dvěma třetinami. Podobnou injekci očekávají trutnovské vodárny, jež připravují odkanalizování oblasti horní Úpy.

Mnohde se přitom investuje jen kvůli EU. Čističky například vyhovují českým normám, ale ne evropským. "Ze strany ministerstva životního prostředí nebyla jednání s EU ohledně podmínek dotací dobře vedena," kritizuje Barák.

"My jsme naštěstí veškeré projekty stihli dokončit. Záleželo asi na době podání žádostí o dotace," řekl šéf chrudimského VaK Josef Hrad.

KAMIL DUBSKÝ

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů