Sobota, 20. dubna 2024

U Českých Budějovic vznikne náhradní zdroj pitné vody

U Českých Budějovic vznikne náhradní zdroj pitné vody
ČESKÉ BUDĚJOVICE - V Hrdějovicích u Českých Budějovic vznikne v příštích třech letech nová úpravna vody, která bude zajišťovat náhradní zdroj vody v případě havárie. Město nyní ve výběrovém řízení vybralo firmu, která úpravnu vybuduje za 180 miliónů korun. Začátek stavby je podmíněn získáním státní dotace, řekla náměstkyně primátora Ivana Popelová.
"Kapacita úpravny by musela být alespoň částečně využívána pořád. Kdyby se čekalo jen na havárii, zařízení by se devastovalo. Musí být neustále v provozu, aby nezrezlo. Na určitou kapacitu by fungovala a zásobovala by část města," uvedla Popelová. Úpravna by v případě havárie stačila pokrýt pětinu potřeby obyvatel města. K dalším záložním zdrojům města s 94 000 obyvateli ale patří také vrt pro nemocnici a pivovar.
Město chce na tříletý projekt získat dotaci 120 miliónů korun. "Bohužel se nepodařilo v prvním kole projednat dotaci ani s ministerstvem životního prostředí, ani s ministerstvem zemědělství, byť by to do jejich dotačních titulů spadalo. V tuto chvíli jsme se obrátili přímo na rozpočtový výbor parlamentu," doplnila Popelová.
Město nyní odebírá vodu z jediného zdroje, jímž je úpravna vody v Plavu. Spravuje ji Jihočeský vodárenský svaz, který je neziskovou organizací založenou v roce 1993. Svaz při privatizaci s. p. Jivak bezúplatně získal infrastrukturní majetek, jako jsou úpravny vody, vodovody, kanalizační sítě a čistírny odpadních vod. Celkem spravuje majetek 234 jihočeských měst a obcí v hodnotě tří miliard korun.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů