Pátek, 29. března 2024

Náprava je řádově levnější

Náprava je řádově levnější
Ekonom Nicholas Stern o nákladech na snižování emisí skleníkových plynů.

Co se stane, až se globální teplota zvedne o 4 až 5 stupňů? Zkusme se napřed podívat zpět, co se stalo, když byla globální teplota o 5 stupňů níže - to byla doba ledová. Tak velké změny zcela mění svět, varoval bývalý hlavní ekonom Světové banky Nicholas Stern při prezentaci 600stránkové zprávy o ekonomice globálních klimatických změn (lze ji najít na http://hm-treasury.gov.uk). Práci si vyžádala britská vláda. Stern se v ní nepouští do přírodovědné polemiky a přebírá data především z autoritativního britského zdroje, klimatologického výzkumného centra v Headley. Na ně pak navazuje ryze ekonomická úvaha.

I když se koncentrace skleníkových plynů měří jen v tisícinách promile (ppm), každoroční přírůstky 2,5 ppm plus stávajících 430 ppm už teď znamenají velká rizika. Při koncentraci 450 ppm je jen 50procentní šance, že teplota překročí preindustriální úroveň o méně než 2 stupně. Pokud však neuděláme nic, jsme za 30-35 let na 550 ppm, a tam se s pravděpodobností 50:50 zvedne globální teplota o 3 stupně. Do konce století by pak tento vývoj dovedl lidstvo do situace, kdy teplota stoupne se stejnou pravděpodobností o víc jak 5 stupňů. Škody, které to způsobí, lze odhadnout v rozpětí děsivých 5 až 20 procent globální roční spotřeby.

A co by stálo odstranění takové hrozby? Odhad nákladů na protiopatření se pohybuje řádově níže, na úrovni jednoho procenta HDP ročně, soudí Nicholas Stern. Je to něco jako malé zvýšení průměrných cen, kdy produkty s velkou zátěží uhlíku by se prodávaly dráže a produkty s malou zátěží levněji. To se dá zvládnout, tvrdí Stern, můžeme růst a zelenat zároveň.

DOPORUČUJE TŘI CESTY ryze ekonomického charakteru. První je stanovení jasné ceny za uvolňování uhlíku do atmosféry, ať už má vyplynout ze zdanění, z obchodu s emisemi nebo z regulace. Druhou je podpora technologiím, ale hospodářské politiky musejí dát investorům jistotu, že jde o obor s budoucností. A pak se musí řešit selhání trhu. To je role veřejných zakázek. Investoři jsou zatím od oblasti energetických úspor odrazováni, protože výnosnější jsou investice do zásobování nenasytné energetické spotřeby.

Bič a karotka stimulů, které mají ekonomové tak rádi, musí být doplněna informovaností, zdůrazňuje Stern a věří, že větší porozumění nakonec změní chování jak jednotlivců, tak firem. Nesmíme však zapomínat, že jde o mezinárodní problém a akce musí být multilaterální a musí zahrnovat všechny velké hráče, i USA, Čínu a Indii. Obchodování s emisemi hraje významnou roli. I jako zdroj pro rozvojové země, což je třeba vidět ve světle faktu, že odlesňování má horší vliv než doprava. Pokud jde o výzkum v oblasti z energetického sektoru, od začátku 80. let minulého století klesl na polovinu, a to je třeba zvrátit.

AUTOR: Zbyněk Fiala
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů