Pátek, 26. dubna 2024

Do popředí stavebnictví se dostávají ekologické projekty

Do popředí stavebnictví se dostávají ekologické projekty
Ekologické stavby jsou v ČR jedním z nejrychleji se rozvíjejících odvětví stavební výroby. Do tohoto segmentu dnes patří nejen čistírny odpadních vod a kanalizační řady, ale mnohem častěji především projekty, které počítají s využitím obnovitelných zdrojů energie (OZE).

Mezi typické příklady patří výstavba pasivního domu v Hostětíně na Uherskobrodsku, instalace solárních panelů na koupališti ve Valašském Meziříčí a projekt Energeticky soběstačná obec Kněžice.

ENERGETICKY SOBĚSTAČNÁ OBEC KNĚŽICE

Významný ekologický projekt vzniká ve Středočeském kraji nedaleko Nymburka. Obec Kněžice a okolní obce v regionu Mezilesí nejsou plynofikovány a nemají splaškovou kanalizaci. Většina domácností topí uhlím, což značně zatěžuje životní prostředí. Projekt, pro který se obec rozhodla, umožní vyrábět a využívat elektrickou a tepelnou energii z obnovitelných zdrojů a vyrábět z biomasy i palivo pro automatické domovní kotle.

Na nevyužívaných obecních pozemcích proto vznikla bioplynová stanice, kotelna na spalování biomasy a peletizační linka na výrobu topných pelet z biomasy. Stavba bioplynové stanice skončila letos v červenci. V současné době již nový bioreaktor produkuje bioplyn, který lze využít pro výrobu elektrické a tepelné energie. Dokončení projektu se plánuje v listopadu, je nutno ještě vybudovat rozvody tepla.

Po uvedení celého komplexu do provozu se významně zlepší životní prostředí v této lokalitě a vznikne zde poptávka po zemědělských produktech pro energetiku, které se budou v novém zařízení využívat. V bioplynové stanici pak budou likvidovat i splaškové vody a odpady ze zemědělské farmy. Za úplatu zde budou zpracovávat i hygienicky rizikový odpad z cizích zdrojů (například z jatek a stravoven) a ekologicky šetrným způsobem ze všech těchto surovin vyrábět kvalitní hnojivo pro zemědělství.

SEMINÁRNÍ CENTRUM A UBYTOVNA V HOSTĚTÍNE

Rozdílným, ale ekologicky šetrným projektem je výstavba tzv. pasivního domu v Hostětíně. Při jeho výstavbě se kombinují tradiční stavební materiály s materiály přírodními, jako jsou slaměné balíky, nepálené cihly nebo hliněné omítky.

Polyfunkční areál Seminárního centra se skládá ze dvou částí - seminárního centra, kde se nachází přednáškový sál pro 45 osob, kanceláře, vstupní hala a technologické zařízení, a z ubytovacího objektu s 10 pokoji pro celkem 25 hostů a tvůrčí dílny. Seminární centrum je navrženo jako pasivní dům z betonu a pálených i nepálených cihel s venkovní izolací z minerální vlny a slaměných balíků. Povrch dotváří kamenný obklad a střechu budovy bude pokrývat nízká vegetace.

Proti běžným domům spotřebují pasivní domy jen zhruba desetinu energie na vytápění a svým obyvatelům poskytují dokonce i ve městech pravidelný přísun čerstvého vzduchu, který do budovy dodává mechanický větrací systém. V zimě nevyžadují klasické topení, stačí mírně přihřívat příchozí vzduch.

Hostětín tak pokračuje v cestě stát se obcí zcela nezávislou na fosilních palivech. Již zde funguje centrální výtopna na biomasu a řada domů instalovala sluneční kolektory na ohřev vody. Seminární centrum po dokončení přirozeně rozšíří stávající prostor náměstí a vedle školicích aktivit je bude obec využívat pro pořádání kulturních i jiných programů.

SOLÁRNÍ KOLEKTORY VE VALAŠSKÉM MEZIŘÍČÍ

Solární kolektory dnes běžně ohřívají vodu v rodinných domech. Tato technologie se ale dá využívat i ve větších provozech. Ve Valašském Meziříčí začali v letních měsících takto ohřívat vodu ve venkovním bazénu a sprchách. Na objekt, kde jsou šatny, bylo umístěno celkem osmdesát solárních panelů, což výrazně přispěje ke snížení nákladů na ohřev vody v areálu a sníží i zátěž pro životní prostředí. Skanska tam vybudovala rovněž související technologie, jako je montáž tepelných čerpadel či rozvody vody a tepla. Na projekt finančně přispěla Evropská unie.

Všechny zmíněné projekty se od sebe sice stavebně a technologicky liší, ale poslání mají stejné: zlepšovat stav životního prostředí v České republice. Jsou prvními představiteli nového směru ekologických projektů a dobrým příkladem pro další podobné stavby. Na těchto ekologických stavbách se podílí ve spolupráci s městy a obcemi společnost Skanska CZ.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů