Pátek, 10. května 2024

Karlovarský kraj zdvojnásobí příspěvek na ochranu přírody

Karlovarský kraj zdvojnásobí příspěvek na ochranu přírody

Karlovy Vary - Karlovarský kraj chce příští rok rozdělit na ochranu životního prostředí milion korun. Je to dvojnásobek částky z předchozích let. Příspěvky jsou určeny například na záchranné programy zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů nebo na podporu činnosti záchranných stanic pro zraněné a handicapované živočichy, informoval ČTK krajský radní Luboš Orálek.

Neziskové organizace mohou z krajských prostředků získat až 80 procent nákladů na projekt, nejvíce ale 100 000 korun v kalendářním roce.

Karlovarský kraj poskytuje příspěvky na ochranu životního prostředí od roku 2004. "Do letošního roku to bylo vždy půl milionu korun ročně. V roce 2007 jsme se rozhodli částku zdvojnásobit, a to z toho důvodu, že ochrana životního prostředí je jednou z hlavních priorit Karlovarského kraje," dodal Orálek.

Letos kraj podpořil osm projektů. Například Ekologické centrum Meluzína -- Regionální centrum Asociace Brontosaurus získalo celkem 88 000 korun na tři programy -- podporu populace užovky stromové, mapování výskytu chřástala polního a dokumentaci registrovaných významných krajinných prvků.

Dalších 90 000 korun získal Horní Hrad o.p.s. na třetí etapu asanace hornohradského údolí, stejnou částku získala ZO ČSOP Oharka na doplnění mobiliáře botanické zahrady SzeŠ Dalovice. Kraj podpořil dále 80 000 korunami pilotní projekt sdružení Arnika Biologická kvalita vodních ploch na Karlovarsku. Rovných 100 000 korun pak získal Český zahrádkářský svaz -- ZO Skalná na revitalizace historického jírovcového stromořadí ve Skalné.

Pavel Peňás
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů