Čtvrtek, 25. dubna 2024

Firmy pro milióny za recyklaci porušují zákon

Firmy pro milióny za recyklaci porušují zákon
S ekologickou likvidací přístrojů si Česko příliš hlavu neláme. Ve specializovaných sběrných dvorech končí z domácností jen necelá třetina elektrických zařízení - průměrně na jednoho obyvatele jsou takto ročně recyklovány zhruba dva kilogramy elektrických přístrojů.
Evropské unii se přitom Česko zavázalo, že do roku 2008 bude likvidovat čtyři kilogramy na obyvatele. Pro srovnání Norsko nebo Švédsko už dokáže takto zrecyklovat 15 respektive 14 kilogramů elektrošrotu. Hlavní příčinou tohoto rozdílu je nepořádek v systému, který má zabezpečit recyklaci přístrojů. Firmy, které mají starý elektroodpad odebírat, si dělají naschvály, přetahují se o výrobce a do své hry zatahují policii i soudy.
Velké obchodní řetězce pak nezákonně platí za recyklaci firmám, které nemají oprávnění elektrické spotřebiče likvidovat. Ministerstvo financí i životního prostředí na nezákonnosti upozorňují a Česká inspekce životního prostředí již některým firmám za to dala pokuty. Stále se však mnoho nemění.

Zmatky za stamilióny
"V konečném důsledku mají tyto tahanice vliv na spotřebitele. Mnohdy zbytečně připlácí na likvidaci, když vůbec není jisté, kam ty peníze jdou," upozorňuje Martin Sajler ze sdružení Evropských výrobců domácích spotřebičů.
Za celým problémem stojí novela zákona o odpadech, která začala platit loni v srpnu. Vše završila o dva měsíce mladší prováděcí vyhláška Ministerstva životního prostředí. Těmi byl v Česku zaveden poplatek, který výrobce nebo dovozce elektropřístrojů odvádí firmám v takzvaném kolektivním systému. Například za chladničku je tento poplatek 420 korun, za pračku 130 korun. V Česku se přitom ročně prodají elektropřístroje za zhruba 35 miliard. Z toho poplatky dosahují řádově stamiliónů.
Novela zároveň rozdělila elektrospotřebiče do deseti různých kategorií, přičemž spotřebiče v každé kategorii má podle vyhlášky likvidovat neziskové sdružení - takzvaný kolektivní systém. Problém je však v tom, že Ministerstvo životního prostředí rozdělilo tyto kategorie nerovnoměrně mezi pět společností, jež se rozdělily na dva nesmiřitelné tábory a přetahují se o klienty.
A hraje se především o velké obchodní řetězce, jako je Makro, Tesco, Lidl. Ty totiž poplatky platí kolektivnímu systému Retela, který však na likvidaci většiny domácích spotřebičů nemá podle ministerské vyhlášky oprávnění.
"Víme, že tam jsou spory, ale to nemůžeme komentovat. Poplatky odvádíme společnosti Retela za všechny skupiny elektrospotřebičů," říká mluvčí obchodního řetězce Makro Markéta Světlíková.
Na postup řetězců upozorňuje největší konkurent Retely společnost Elektrowin, která dominuje v oblasti domácích spotřebičů. "Tyto subjekty více než rok platné předpisy zcela ignorují a obcházejí," říká Roman Tvrzník, ředitel kolektivního systému Elektrowin.
A reakce Ministerstva životního prostředí? "O zmiňovaném přístupu některých řetězců náš úřad ví," říká Markéta Grünerová z ministerstva. "Firmy, které neplní povinnosti při nakládání s vybranými výrobky, již dostaly první pokuty,".

Monopol a monopol
Na druhou stranu je zřejmé, že ani s novým zákonem není vše v pořádku. "Vyhláška, která byla vydána pozdě a ustavuje monopolní situaci, byla napadena antimonopolním úřadem již v prosinci 2005," říká Jaroslav Vladík ze společnosti Retela. Skupina poslanců navíc podala podnět k Ústavnímu soudu.
Jan Vrba, jednatel dalšího kolektivního systému Asekol zaměřeného na elektroniku, upozorňuje, že monopoly v západní Evropě mají své klady. "Není náhodné, že nejlepších výsledků se dosahuje právě na trzích, kde je jeden nebo dva systémy, jako třeba v Nizozemsku nebo Belgii, kde se vrátí 10 kilogramů na osobu," říká.
Proti Asekolu zase stojí společnost Rema, které za likvidaci starého elektrozařízení platí společnosti jako T-Mobile, O2 nebo Vodafone. A opět nezákonně.


Kolik se platí z ceny elektropřístrojů na jejich likvidaci
420 korun
Všechny ledničky, mrazničky a chladící přístroje.
130 korun
Elektrické spotřebiče, jako jsou sporáky, myčky, pračky, sušičky, ale také i elektrická topidla nebo klimatizace.
35 korun
Menší topidla na ohřev vody, odsávače par, menší elektrické vařiče, vysavače a mikrovlnné trouby.
10 korun
Pily, sekačky a další elektrické nářadí. Také rychlovarné konvice, toastery, kávovary, fritovací hrnce, šicí stroje, holicí a masážní strojky.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů