Pátek, 26. dubna 2024

Britskí environmentalisti snívajú o zelených Vianociach

Britskí environmentalisti snívajú o zelených Vianociach

Britskí environmentalisti snívajú o zelených Vianociach. Vo svojom odkaze odporúčajú ľuďom, aby ostali doma, dobre sa obliekli, vypli svetlá, kúrenie a takýmto spôsobom sa oddali čaru Vianoc.

       Aktivisti využili situáciu v krajine, keď ľudia začali citlivejšie vnímať ekologické problémy a vyzývajú ľudí, aby obdarovali nielen seba, ale aj planétu.
      Recyklovaný baliaci papier a darčeky zo second-handu sú teraz "in", ale návšteva rodiny či priateľov už nie, pretože aj cestovanie má svoj podiel na globálnom otepľovaní.
      Ani žiarivá vianočná výzdoba už nemá byť taká ako doteraz, ale mala by byť nahradená jedlými a rozložiteľnými dekoráciami, ako je popcorn alebo ovocie, ktorými neskôr môžete nakŕmiť vtáky.
      "Vyhnite sa všetkému, čo sa nedá recyklovať, alebo nebolo vyrobené z recyklovaných surovín," píše sa v Zelenej príručke pre Vianoce.
      Podľa environmentálnej skupiny Priatelia Zeme, ak by Briti recyklovali vianočné pohľadnice a baliaci papier, zachránili by tým takmer 300 tisíc stromov.
      A pre tých, ktorí by chceli počas sviatkov navštíviť svojich príbuzných, alebo priateľov existuje alternatíva - ostať doma a pripojiť sa na internetovú sieť.
      "Pokrok v modernej komunikácii umožňuje, aby ste videli a počuli svojich blízkych cez internet a investícia do jednoduchej web-kamery vás môže zblížiť," píše sa v príručke. "Určite stojí za to si to vyskúšať, pretože úspory CO2, času a energie sú na uváženie!"

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů