Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Důvěrné materiály o klientech Českomoravské stavební spořitelny objevil Jenišovský starosta v kontejneru na odpad.
Stovky dokumentů obsahovaly jména klientů, osobní údaje a sumy, které si naspořili a také, jakých cílových částek mají dosáhnout. Informoval starosta Ivan Truksa. Případem se již zabývá karlovarská policie pro podezření z porušení zákona o ochraně osobních údajů.

Tatranská Lomnica (TASR) - Na revitalizáciu tatranského lesa zničeného veternou smršťou pred dvoma rokmi je vyčlenených v rezervnom fonde 529 miliónov korún. Podstatnú časť tvorí zisk z predaja kalamitnej drevnej hmoty. Výťažok z verejných zbierok na nákup sadeníc dosiahol 35,4 mil. Sk.
Ako dnes informoval riaditeľ Štátnych lesov (ŠL) TANAP-u Peter Liška, doposiaľ použili na revitalizáciu 94 mil. Sk. Obnovili takmer 510 ha lesa, z toho 68 ha sejbou. V spevňovacích pásoch a rebrách zvyšujúcich stabilitu porastov vysadili vyše 781 tisíc rôznych druhov sadeníc. Z ihličnanov prevládali smrekovec a borovica, nasledovali jedľa a limba. Smrek vysádzali iba ojedinele, keďže má dostatočný priestor na prirodzenú obnovu. Z listnatých drevín vysiali najviac jarabiny.
"Veterná kalamita vážne poškodila aj porasty vo veku do 40 rokov, z ktorých v rámci rekonštrukcie odstraňujeme poškodené jedince a robíme výchovné zásahy na zvýšenie stability celého porastu," priblížil riaditeľ. Dodal, že takouto formou doposiaľ zrekonštruovali 928 ha mladých lesných porastov.
Celkový proces obnovy potrvá 20 až 30 rokov, aby nový tatranský les bol nielen druhovo, ale aj vekovo diferencovaný.

Úpice - Cenu za ekologii 2006 udělili letos organizátoři akce Kapradí Základní škole Lány v Úpici. Ta ji získala za využívání solární energie. Konzultace a praktické dílny, které každý rok pořádá Středisko ekologické výchovy Sever z Horního Maršova, mají v Královéhradeckém kraji dobrý zvuk. Pedagogové získají podněty pro ekologickou výchovu žáků.

Běleč n. O. - O víkendu se okolí obce promění v Aljašku. Sejdou se zde nejlepší musheři z celé republiky. V závodě nazvaném Hradecký mid změří své síly na 120 psích spřežení. Nejpočetněji bude obsazen závod šestispřeží a nad šest psů na 25 kilometrů. Tady se hodně nadějí dává hradeckému musherovi Michalu Merhautovi. Vloženými závody jsou canis cross (běžec a pes) a koloběžky tažené dvěma psy.

Manila 21. novembra (TASR) - Vyše 59.000 vriec ropného odpadu bolo na palube bárky, ktorá sa v pondelok v noci potopila neďaleko mesta Plaridel na južnom pobreží centrálnych Filipín. Pri incidente sa posádke nič nestalo, ale miestne úrady sa obávajú ekologických následkov.
Čln viezol odpad z tankera Solar 1, kde bolo asi 500.000 litrov nafty. Tý ohrozila viac ako 200 km pobrežia a spôsobila problémy 40.000 ľuďom. Tanker sa potopil na rozbúrenom mori ešte v auguste a úrady chcú počkať na chladnejšie počasie v januári, aby mohli odstrániť ropné zvyšky pod vodou.
Hovorca rafinérie Petron, ktorá v oboch prípadoch naftu prepravovala, potvrdil preverovanie najnovšej havárie, ale povedal, že ropný odpad nie je nijakou hrozbou pre zdravie ľudí. Predstavitelia organizácie Greenpeace vydali vyhlásenie, v ktorom vyzvali rafinériu, aby odpovedala na všetky otázky, súvisiace s environmentálnou katastrofou v auguste i najnovšou haváriou.

Otrokovice - Teplárna Otrokovice, která produkuje teplo pro podniky a domácnosti v Otrokovicích, Napajedlích a Zlíně- Malenovicích, chce začít vyrábět energii i z jiných zdrojů, než je hnědé uhlí. " Ekologické normy splňujeme, a rádi bychom negativní dopad na životní prostředí snížili ještě více," uvedl generální ředitel František Foltýn. Již v roce 1998 teplárna instalovala odsiřovací zařízení a o rok dříve skončila i s ukládáním popílku v Bělově. Tento produkt se nyní používá ve stavebnictví. Vedení teplárny začalo letos budovat i úpravnu odpadní vody, kterou dosud obstarává místní čistička. V říjnu se teplárna stala členem energetické skupiny E. ON a s novým vlastníkem hodlá využívat i obnovitelné zdroje energie. " Do jednoho a půl roku bychom rádi nahradili deset procent fosilního paliva biomasou. To by činilo zhruba třicet tisíc tun," vysvětloval za E. ON jednatel Energetiky Invest Josef Renč. Proto teplárna nyní uzavírá spalovací zkoušky pro jednotlivé druhy biopaliva.

Teplice - Jednotka HZS PS Bílina zasahovala u ekologického problému v oblasti Ohníče. Položila dvě norné stěny do řeky Bíliny, jeden kilometr před obcí Ohníč. Tvořila se zde skvrna neznámé látky. Následně bylo zjištěno, že skvrna pochází z čističky odpadních vod, kde se porouchalo čerpadlo. Na místo dorazil zástupce životního prostředí, který konstatoval, že žádné ekologické nebezpečí nehrozí.

Chomutov - Velkou část Chomutova a Jirkova by nejpozději do tří let měl vytápět unikátní kotel společnosti Actherm, který by měl spalovat takzvanou dřevní štěpku. To je vlastně rozdrcený odpad, který zůstane po lesním kácení.
Kotel spotřebuje devadesát tisíc tun dřevní hmoty. Tuto "potravu" mu bude dodávat i nově zakoupená drtička, kterou zakoupila firma Obnovitelné zdroje. Jedná se o unikátní stroj, který dokáže zpracovat a na malé kousky rozdrtit pětadvacet tun dřeva za hodinu. Toto monstrum bude úřadovat v lesích v okolí Chomutova. Jeho obsluha přitom není nikterak náročná. Mohutný stroj se pomocí pásů dokáže pohybovat i v obtížném terénu jen za pomoci dálkového ovladače.
"Počítáme, že v budoucnu přikoupíme další dvě drtičky," řekl jednatel Obnovitelných zdrojů Vladimír Čermák. Pro stroj našli uplatnění i chomutovské technické služby. V nejbližších dnech bude drtička pracovat na městské skládce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů