Pátek, 26. dubna 2024

Pecina: Systém povolenek na oxid uhličitý zdražuje energii

Pecina: Systém povolenek na oxid uhličitý zdražuje energii

Brno - Současný systém emisních povolenek na oxid uhličitý zvyšuje podle předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martina Peciny ceny elektřiny a narušuje hospodářskou soutěž. Firmy mezi sebou s povolenkami obchodují a vydělávají na tom ty, které řeší redukci emisí snižováním výroby, uvedl Pecina na konferenci k 15 letům soutěžního práva v Česku.
Povolenky mají omezit vypouštění oxidu do ovzduší. Firmy je od státu dostávají zdarma podle množství vypuštěného plynu, jednu povolenku na tunu oxidu uhličitého. Firma, která chce vyrábět více, musí povolenky kupovat na volném trhu, a zvyšuje tak cenu energií. Společnost, která povolenky prodává, naopak výrobu omezuje. Tento stav snižuje konkurenceschopnost a zvyšuje cenu, shrnul Pecina. Povolenky se proto podle něj mají udělovat podle produkce zboží.

Nejvíc povolenek dostává od státu společnost ČEZ. Nespotřebuje je ale všechny a na prodeji zbylých loni vydělala asi miliardu korun. "Jestliže podnik, který dostal povolenky zdarma, se rozhodne je odprodat, představují získané prostředky de facto veřejnou podporu a neopodstatněnou konkurenční výhodu," upozornil Pecina.

Výrobci energií zahrnují cenu emisních povolenek do ceny elektřiny, a to bez ohledu na to, kterou část energie vyrobili díky odkoupeným povolenkám. Cena povolenek totiž není zahrnuta v regulované ceně, kterou určuje Energetický regulační úřad. V poslední aukci elektřiny, na jejímž základě tržní cena vzniká, stoupla velkoobchodní cena o zhruba 17 procent, připomněl Pecina.

V období 2005 až 2007 mají tuzemské podniky ročně k dispozici 97 milionů povolenek, loni jich využily 82 milionů. Do roku 2008 bude Česká republika s největší pravděpodobností požadovat 101,9 milionu povolenek ročně. Do konce listopadu se k návrhu ministerstva životního prostředí může vyjádřit veřejnost, poté o něm rozhodne vláda. Poslední slovo má však ve věci Evropská komise, která musí rozhodnutí českého kabinetu potvrdit.

Zdroj: http://www.financninoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů