Sobota, 27. dubna 2024

V Karlovarském kraji nejlépe třídili odpad v Aši a Božím Daru

V Karlovarském kraji nejlépe třídili odpad v Aši a Božím Daru

Karlovy Vary - V Karlovarském kraji loni lidé nejvíce třídili odpad z malých obcí v Božím Daru a z obcí nad 1000 obyvatel v Aši. Obě města byla dnes vyhodnocena v nultém ročníku soutěže Liga odpadů, kterou organizuje společnost Eko-kom ve spolupráci s krajem a Regionální rozvojovou agenturou Egrensis.

Nultá ročník soutěže hodnotil třídění v obcích v roce 2005. První ročník, který byl dnes vyhlášen, by už měl sledovat období od poloviny letošního roku do konce pololetí roku příštího. "Obce, které chtějí třídění zlepšit, tak ještě mají poměrně dost času," uvedla ředitelka oddělení využití odpadů Eko-kom Martina Vrbová.

V Aši loni vytřídili bez kovů téměř 29,5 kilogramu odpadu na obyvatele, v Božím Daru to bylo dokonce 77 kilogramů. "Rozdíl v množství je dán tím, že obce s vysokým podílem tříděného odpadu jsou většinou obce, kam míří řada rekreantů, kteří produkují další odpad. Obce se ale o něj musí postarat," vysvětlila Vrbová.

Dnes vyhlášená soutěž Liga odpadů 2007, ale bude mít kromě množství vytříděného odpadu i další kritéria. Bude například brát v potaz hustotu umístění kontejnerů, informovanost obyvatel, vlastní aktivity obce nebo třeba možnost zpětného sběru elektroodpadu.

Soutěž je součástí propagační kampaně, která začala už v roce 2005, ale její hlavní část se realizovala až letos. Jejím hlavním cílem je zvýšení třídění odpadu v Karlovarském kraji například informační kampaní nebo dokoupením kontejnerů do dalších obcí.

Karlovarský kraj by letos měl podle předběžných odhadů vytřídit asi 24 kilogramů odpadu na obyvatele. I když to je o asi tři kilogramy více než před rokem, je kraj stále na jednom z posledních míst v republice.

Pavel Peňás
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů