Pátek, 26. dubna 2024

Chce vláda rozbít trh?

Chce vláda rozbít trh?
O tom bodu jednali ministři na nočním zasedání ze středy na čtvrtek nejdéle, hádali se skoro hodinu. Bohužel zvolili špatné řešení. O čem byla řeč? O tom, kolik povolenek na vypouštění oxidu uhličitého má Česko požádat Brusel.
Kdo při výrazu "emisní povolenky" usíná, toho může probrat jednoduchá rovnice "povolenky = peníze". ČEZ na nich vydělal zhruba miliardu. Bylo pro něj dokonce výhodnější utlumit provoz v hnědouhelných elektrárnách a ušetřené povolenky prodat. Jako pobídka ke snížení emisí se trh s povolenkami osvědčil.
Česko si posledně vyhádalo právo na 98 miliónů tun oxidu uhličitého. Teď průmysl vypouští 82 miliónů tun (to je dokonce i pod limitem, jaký mu navrhovali zdejší ekologové), proto tak vydělává na prodeji nadbytečných povolenek. Takže chce vláda úspěch zopakovat: požadavek našponovala na 102 tun. I když ho Brusel seškrtá, stejně vyděláme. Na námitky, že je to krátkozraké, ODS odpovídá: Děláme to pro český byznys, povolenky jsou peníze.
Když to udělají všichni, rozbijí bank. Povolenek se posledně rozdalo příliš, trh s nimi je už teď na pokraji kolapsu. A krom toho: povolenky neznamenají jen peníze, ale i skromný český příspěvek ke snaze zpomalit zahřívání Země. Že oteplování existuje a způsobují ho lidé, uznává i The Economist a král skeptiků Björn Lomborg. A vidí to i byznysmeni. Jak nedávno v rubrice Leader's Voice napsal internetový podnikatel Libor Malý: "Přemýšlím, jak by se ve firmě dala ještě více snížit spotřeba elektřiny, a vy požadujete další úlevy pro devastaci životního prostředí. Nestydíte se, pánové, alespoň trochu?"
tomas.nemecek@economia.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů