Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ukrajina investuje do snižování emisí, české firmy jsou u toho

Ukrajina investuje do snižování emisí, české firmy jsou u toho
Česká společnost Blackstone Global Ventures činná v obchodování s emisními povolenkami oznámila vstup do několika projektů na snižování emisí skleníkových plynů na Ukrajině. "Dohodli jsme s ukrajinskou vládou naši účast v tzv. zeleném investičním programu, kdy se zisk z prodeje vládních alternativních emisních povolenek investuje zpětně do čistších technologií," uvedl Stanislav Kolář, ředitel společnosti Blackstone. Jde podle něj o vůbec první zelený investiční program s emisními povolenkami na světě. První projekt "zeleného" investičního programu vlády spočívá v zavedení účinnější technologie na výrobu elektřiny a tepla v továrně na výrobu pneumatik Dněprošina v Dněpropetrovské oblasti. Úsporu emisí přinese instalace kogenerační parní turbíny, na kterou v příštím roce naváže instalace plynové turbíny. Ušetřené emisní povolenky bude Blackstone obchodovat v rámci evropského systému emisního obchodování.

Na Ukrajině má Blackstone připraveny projekty v dalších kogeneračních jednotkách a také zde vyjednává o rozsáhlých projektech větrných elektráren. Celkem ve východní a jihovýchodní Evropě má Blackstone zajištěny projekty, které mohou šetřit emise odpovídající více než 2 milionům tunám CO2 ročně, což při dnešních cenách na trhu s povolenkami představuje částku přes tři čtvrtě miliardy Kč.

Ve všech případech jde o ekologické projekty v energetice, zařazené v rámci Kjótského protokolu do kategorie tzv. společné implementace (JI - Joint Implementation). To znamená, že české ale i další evropské firmy mohou investovat prostřednictvím Blackstone své volné prostředky do projektů snižující emise skleníkových plynů na Ukrajině, případně v Rumunsku nebo Bulharsku, kde také má společnost v současnosti připraven dostatek efektivních projektů. Ušetřené povolenky pak podniky dostanou zpět a mohou je výhodně prodat nebo samy využít ve svých zařízeních. Pro spolupracující podniky je tento postup výhodný, protože v uvedených zemích lze s nižšími finančními náklady dosahovat vyšších emisních úspor.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů