Pátek, 26. dubna 2024

Královně na zdraví

Královně na zdraví
Světelné diody, neboli LED, nemusí být použity pouze na malé a nenáročné aplikace. Když je zadavatel vizionář, podaří se osvětlit i Buckinghamský palác.

Správa Buckinghamského paláce se obrátila na společnost Royal Philips Electronics (Philips) při příležitosti osmdesátých narozenin nejdéle vládnoucí panovnice v Evropě, královny Alžběty II., aby pomohla při osvětlování fasády královského sídla.

Při realizaci, na které se podílely i organizace English Heritage a Westminster City Council, musel Philips vážit mezi estetickým hlediskem, šetrností k životnímu prostředí a efektivním využitím elektrické energie.

LEDKY PRO PŘÍŠTÍ STOLETÍ

Všechny požadavky byly dodrženy díky tomu, že Philips použil nejnovější LED technologii z divize Philips Lighting. Vývoj LED technologií až do dnešního dne umožnil masivní energetické úspory oproti zdrojům světla, dostupným třeba v minulém desetiletí.

Z pohledu společnosti Philips byl ale kladen důraz i na životnost, a proto je uváděná životnost u použitých zdrojů světla až 50 000 hodin, tedy přibližně 25 let, což znamená, že po instalaci je možné na osvětlení zapomenout a nechat je svítit bez jakýchkoliv zásahů. To snižuje nutnost výjezdů servisních techniků, výrobce uvádí, že systém funguje prakticky bez jakékoliv údržby, zatímco tradiční osvětlovací tělesa bylo potřeba každých 4-5 let nechat vyměnit.

NEŠKODNÉ SVĚTLO

Další výzvou byl fakt, že místní úřady zakázaly jakékoliv výrazné světelné znečištění noční oblohy vzhledem k tomu, že palác se nachází v královských parcích. Jediným zdrojem světla zde jsou místní plynové lampy, takže okolí je velmi tmavé. Také bylo potřeba zajistit, aby odražené světlo nevyrušovalo obyvatele Buckinghamského paláce, královskou rodinu.

POUŽITÁ TECHNIKA

Na celou realizaci tak byla použita světla LEDline2 z produkce Philipsu, vzhledem k tomu, že nabízejí dobrou kontrolu směřování světleného paprsku přesně tam, kde je ho potřeba. Ve všech pětačtyřiceti modulech LEDline2 s instalovanými diodami Luxeon, kterými byla osazena jak spodní, tak horní patra fasády, je tenký profil, který zajišťuje směřování světla bez rušivého vlivu na okolí.

Doplňkem jsou ještě svítidla řady Pompeii a Decoflood, která zvýrazňují z prostoru před palácem tvary fasády, aniž by světlo vnikalo do místností.

AUTOR: Nick Kelso

autor pracuje v divizi Philips Lighting
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů