Čtvrtek, 25. dubna 2024

Závazný seznam dvou stovek přehrad nebude, zvítězil rozum

Závazný seznam dvou stovek přehrad nebude, zvítězil rozum

Ministerstvo zemědělství dnes oficiálně informovalo o dohodě, kterou uzavřela ministryně Vicenová s ministrem životního prostředí Kalašem. Společně stahují návrh Plánu hlavních povodí, který obsahuje kontroverzní seznam dvou stovek přehrad, a vládě jej předloží až po zásadním přepracování. Organizátoři otevřeného dopisu vládě a iniciativy „Stop přehradě“ tento krok vítají a považují jej za zásadní úspěch svého dosavadního úsilí.

Ministryně Vicenová tak dala na stanoviska řady renomovaných odborníků a akademiků, kteří vytýkali plánu povodí nevyváženost. Proti kontroverznímu návrhu na rezervování lokalit pro dvě stovky nových přehrad se také vyslovili starostové více než padesáti měst a obcí i zástupci mnoha organizací a spolků. Kromě věcných důvodů je vedl k nesouhlasu i fakt, že s nimi nikdo záměr nekonzultoval a dokonce je o něm neinformoval, a to i přesto, že by připravované schválení Plánu hlavních povodí ve vládě mělo pro stovky obcí vážné negativní dopady.

„Plán povodí má v nové verzi klást větší důraz na přírodě blízká opatření, vypadne z něj seznam závazných lokalit pro chystané přehrady a bude podrobně projednáván spolu se starosty na úrovni krajů. To jsou přesně věci, které jsme marně žádali už od letošního jara. Jsme rádi, že nakonec zvítězil rozum, i když to bylo opravdu na poslední chvíli,“ komentuje rozhodnutí resortů zemědělství a životního prostředí Jan Beránek, mluvčí iniciativy Stop přehradě.

„Je to velké vítězství. Chtěl bych především poděkovat všem starostům a občanům, kteří nezůstali lhostejní, dali najevo svůj nesouhlas a podpořili naše aktivity. Je vidět, že být aktivní se vyplácí. Zároveň bych rád upozornil, že jsme sice vyhráli jsme rozhodující bitvu, ale příprava plánů povodí pokračuje. I vzhledem k nestabilitě vlády bude potřeba situaci dál sledovat a zejména se zapojit do přípravy plánů povodí na úrovni krajů, která bude probíhat do roku 2009,“ dodává Beránek.

Kontakt:  Jan Beránek, tel. 604 207 305

Další informace najdete na www.stopprehrade.cz.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů