Pátek, 26. dubna 2024

Emisní povolenky byly rekordně levné

Emisní povolenky byly rekordně levné
Ceny emisních povolenek včera výrazně klesly a dostaly se pod hranici šesti eur. Za povolenky s datem březen 2007, které jsou nyní hlavním termínem dodání, se kolem poledne platilo jen 5,65 eura (asi 155 Kč) za tunu.
Oproti předchozímu obchodování, kdy cena činila 6,45 eura, je to pokles o 80 centů. Cena povolenek s prosincovým dodáním klesla na 5,75 eura z 6,60 eura.
"Velcí hráči na straně nákupu, což jsou energetické podniky, zde tento týden chybí," řekl jeden z obchodníků. Naprosto jinak ale vypadá situace u povolenek od roku 2008, tedy na období, které již spadá do druhé fáze obchodního schématu. To navazuje na fázi první, která trvá od roku 2005 do konce roku 2007. Druhá fáze bude trvat od roku 2008 do roku 2012 a počítá s přísnějšími kvótami. Povolenky na prosinec 2008 se prodávají za více než 17 eur.
Ceny povolenek se loni v dubnu ocitly na historickém maximu kolem 31 eur, krátce nato ale začaly prudce klesat. V krátké době tak ztratily více než dvě třetiny hodnoty a dostaly se pod 10 eur.
Systém obchodování s emisními povolenkami je klíčovým nástrojem, který EU používá ke splnění závazků z Kjótského protokolu o snížení emisí tzv. skleníkových plynů. Systém stanovuje limity na emise oxidu uhličitého z elektráren a výrobních závodů. Pokud se někteří znečišťovatelé obávají, že se do limitů nevejdou, mohou si limit sami zvýšit nákupem povolenek od firem, které nepotřebují tolik povolenek.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů