Pátek, 26. dubna 2024

Za odpad dluží lidé v Ústeckém kraji miliony korun

Za odpad dluží lidé v Ústeckém kraji miliony korun

Ústí nad Labem -- Desítky milionů korun dluží lidé v Ústeckém kraji radnicím za odvoz odpadu. Neplatiči tvoří někde více než desetinu z celkového počtu obyvatel města. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytly radnice v regionu.

Podle mluvčího ústeckého magistrátu Milana Knotka jen občané v krajském městě dluží za období od 1. ledna 2002 do konce loňského roku 28,98 milionu korun. Celkem město, které má zhruba 97 000 obyvatel, eviduje 15 638 dlužníků. V minulém roce ústecký magistrát počítal s tím, že se mu poplatek 500 korun, který má platit každá osoba s trvalým pobytem ve městě, podaří vybrat jen od 90 procent obyvatel. Nepodařilo se splnit ani tento předpoklad. Podobná je situace i v sousedním Děčíně, kde lidé platí také 500 korun. Zde dluhy za odpad dosahují 12 milionů korun.

Vymoci poplatky se městům nedaří, ačkoli mohou využít zákona o správě daní a daní a poplatků a nakonec i takzvanou daňovou exekuci. Mluvčí děčínského magistrátu Romana Silvarová ČTK řekla, že ne vždy může radnice této možnosti využít. "Dlužníci jsou často lidé, kteří mají v Děčíně trvalý pobyt, ale dlouhodobě se zde nezdržují. Z důvodu neznámého pobytu nemůže magistrát realizovat žádnou z forem daňové exekuce," vysvětlila.

Ne všechny radnice v regionu mají s neplacením poplatků za odvoz odpadu problém. Poplatky od lidí totiž vůbec nevybírají. Odvoz odpadu zdarma poskytuje třeba radnice v Teplicích a od letošního roku i v Dubí. Primátor Teplic Jaroslav Kurera tvrdí, že to město nedělá proto, aby nemělo u občanů pohledávky. "Příjemné na tom je, že nemusíme od nikoho nic vymáhat. Placení za odpad je jen forma místní daně a my jsme nechtěli zvyšovat již tak vysoké daňové zatížení obyvatel Teplic," prohlásil. O tom, že odvoz odpadu bude zdarma, uvažuje vedení města i v Mostě.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů