Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

OLOMOUC - Vstup do Smetanových sadů z ulice U Botanické zahrady připomínal ještě včera v poledne spíš skládku než park. Vedle přeplněných kontejnerů byly igelitky plné odpadků a po zemi se povalovaly láhve.
Navíc za dřevěným plotem, který odděluje kontejnery od parku, se válely matrace i pneumatiky. "Máme jasně určenou rajonizaci, podle které se pravidelně jezdí. Proto se někdy může stát, že jsou na některých místech kontejnery přeplněné," řekl Pavel Musil z Technických služeb města Olomouce. "Odpadky ležící vedle kontejnerů mají naši pracovníci nařízeno uklízet a v drtivé většině to provádějí. Naložením více odpadu sice rostou náklady na dopravu, ale není to nijak dramatické," uvedl Musil. Vzniklá černá skládka by podle něj měla také zmizet. "Pokud se ale kolem sběrných míst vyskytnou kusy nábytku, elektrozařízení nebo jiný odpad, který patří na sběrový dvůr, řešíme to s městem jako černou skládku," dodal.

Společnost ČKD Blansko Strojírny začne vyrábět větrné elektrárny. Ve spolupráci s finskou WinWinD chce na klíč dodávat stožáry s výkonem jeden až tři megawatty. Spoléhá na rostoucí zájem o alternativní zdroje energie, řekl mediální zástupce firmy Marek Turoň. Dosud se ČKD specializovala na vodní turbíny, na větrné elektrárny má zatím jednu zakázku. ČKD od ledna změnila svou strukturu na holding. Výroba zůstává v ČKD Blansko Strojírny, nově vznikl ČKD Blansko Holding, který sdružuje jednotlivé divize, a právě ČKD Blansko Wind.

Teprve čtrnáctiletý žák deváté třídy základní školy v Lískovci Michal Bařina uspěl v 8. ročníku celorepublikové soutěže pro nadané, úspěšné a šikovné děti s názvem Zlatý oříšek a získal jednu z hlavních cen.
Všech třicet nominovaných dětí bylo představeno v neděli 1. ledna 2007 po 12. hodině v pořadu České televize prostřednictvím krátkých rozhovorů a ukázek. „Netrpělivě jsme čekali na vyhlášení nových držitelů Zlatého oříšku a naše očekávání bylo splněno! Je to obrovský úspěch a my na něj můžeme být právem pyšní,“ chválí žáka ředitel základní školy v Lískovci Jan Petr. Michal se od dvanácti let věnuje ekologii, je členem Sněmu dětí ČR pro životní prostředí, zabývá se také řídnutím ozonové vrstvy a účastnil se dokonce celorepublikové panelové diskuse Vzduch, lidé a životní prostředí.
V soutěži byl oceněn Zlatým oříškem, zvláštní cenou společnosti BAYER, za svou činnost právě v oblasti ekologie.
„K jeho dalším úspěchům patří získání atestace za celoroční práci k tématu Vzdušný oceán, kterou vypracovával jako člen Sněmu dětí České republiky,“ dodává ředitel.

Lány - Středočeský kraj a Muzeum T. G. Masaryka v Lánech srdečně zvou všechny příznivce fotografického umění na výstavu Jany Jiráskové Fotografie, která bude zahájena příští čtvrtek 18. ledna v 17 hodin v prostorách muzea a potrvá do 25. února. Svému koníčku se věnuje již od útlého věku a na jejích snímcích je zachyceno prakticky vše od rostlin přes zvířata.

Votice - Dlouholetá skládka v Kosově Hoře, kam putuje komunální odpad ze Sedlčanska, je zaplněná a končí. Její životnost oficiálně skončila v prosinci, ale na základě výjimky tam popelářské vozy budou vysypávat obsah ještě do letošního října. Sedlčanská radnice jakožto vlastník technických služeb zvažuje, že na skládce vznikne třídírna a kompostárna. Ty jsou zatím pouze na papíře.

Evropská komise zveřejnila závěrečnou zprávu ze šetření týkající se hospodářské soutěže v odvětví energetiky (dodávky zemního plynu a elektřiny). Zpráva uvádí celou řadu závažných problémů v tomto sektoru, které jsou spojeny s dodržováním pravidel hospodářské soutěže. Hlavními problémy jsou přílišná koncentrace trhu, vertikální integrace výroby, infrastruktury a dodávek a nekalé praktiky při sdílení trhu jednotlivými operátory. Tyto problémy se projejuví v neúčinnosti trhu, vysokých cenách a malých investicích do infrastruktury.
Komise provede na základě skutečností vyplývajících z této zprávy opatření v souladu s pravidly hospodářské soutěže a bude pracovat na zlepšení regulačního rámce, aby zajistila, že spotřebitelé (včetně firemních) budou moci plně využívat výhod liberalizace.

Spojené státy americké zahájily aktivní lobbistickou kampaň proti návrhu Evropské komise na začlenění sektoru letecké dopravy do evropského systému obchodování s emisemi. Podle představitelů amerického ministerstva dopravy návrh Evropské komise nemůže v praxi fungovat a vést ke kýženým výsledkům, tedy ke snižení emisí skleníkových plynů. Komise by svou pozornost měla věnovat spíše jiným cestám jako např. větší harmonizaci řízení letového provozu v EU, což může vést ke zkrácení letových tras letadel nebo zkrácení časů při čekání na přistání. Návrh Komise je další oblastí v letecké dopravě, která vyvolává napětí mezi EU a USA.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů